De all inclusive-formule is ongekend populair, ook onder Nederlanders. Het gemak en de voorspelbaarheid van de kosten dragen ongetwijfeld in hoge mate bij aan het succes. Je hoeft in onbekende oorden niet op zoek naar een geschikte plek om te eten, je hoeft geen rekening te houden met tijden en je weet van tevoren wat de kosten van de vakantie zullen zijn. Bovendien: het is vakantie en dan mogen we even onbeperkt genieten, toch?
Meestal krijg je bij een hotel dat werkt met de all inclusive-formule bij het inchecken een polsbandje. Gedurende je verblijf kan het hotelpersoneel dan zien dat je er gast bent en dat je hebt betaald voor all inclusive. Soms worden faciliteiten van een hotel ook gebruikt door mensen van buiten (bijvoorbeeld sportfaciliteiten of het restaurant) en ook lang niet altijd verblijven alle gasten op basis van all inclusive: het komt ook voor dat mensen alleen ontbijt en logies of halfpension hebben geboekt.
Wat houdt all inclusive in?
De term ‘all inclusive’ staat natuurlijk voor ‘alles inbegrepen’. Wat er echt is inbegrepen, blijkt in de praktijk nog wel eens te verschillen. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat alle alcoholische en non-alcoholische drankjes, de maaltijden (veelal in buffetvorm), tussendoortjes en het gebruik van de hotelfaciliteiten zijn inbegrepen. Je mag als all inclusive-gast meestal gratis gebruik maken van de fitnessfaciliteiten, de zwembaden, de ligbedden en vaak ook een handdoekenservice. Soms zijn er meer sport- of wellnessfaciliteiten waar je gratis gebruik van kunt maken. Meestal moet er dan wel betaald worden voor de sauna, massages en dergelijke.
Veel verschil zit er in de versnaperingen. Bij sommige all inclusive-hotels worden die op gezette tijden aangeboden (bijvoorbeeld Turkse pannenkoeken van 14.00 uur tot 15.00 uur in de middag), bij andere hotels kun je de hele dag door hotdogs en tosti’s verkrijgen. Bij de meest uitgebreide all inclusive-formules zijn er tussen het ontbijt en de lunch en tussen de lunch en het avondeten verschillende snacks. ‘s Middags kunnen de kinderen soms gratis ijs krijgen. En dan is er ook nog regelmatig aan het eind van de middag een koffie- en theemoment met gebak of koekjes. De echte boffers treffen ook na het diner nog snacks aan, soms gepresenteerd als ‘middernachtsnack’. Regelmatig wordt er dan soep geserveerd.
Populaire all inclusive-bestemmingenBij het gebruik van drankjes moet u even opletten. Onbeperkt gebruik geldt meestal voor frisdranken, lokaal bier en andere lokale (non-)alcoholische dranken. Voor importdrankjes en verse vruchtensappen moet meestal extra betaald worden. Om weer onderscheid tussen een all inclusive-formule en een ‘geheel verzorgde’ all inclusive-formule aan te brengen, kom je soms ook de term ‘ultra all inclusive’ tegen.
Een all inclusive-vakantie leent zich natuurlijk niet voor alle bestemmingen. Meestal vind je de resorts die dergelijke pakketten aanbieden op de populairste toeristische bestemmingen bij grote badplaatsen. In Europa zijn de meeste all inclusive-resorts gelegen aan de zonnige landen rond de Middellandse Zee. Veel all inclusive-vakanties vind je in Griekenland, Spanje, Portugal en Italië. Tunesië is de laatste jaren ook sterk in opkomst als all inclusive-bestemming. Bulgarije ligt weliswaar niet aan de Middellandse Zee (wel aan de Zwarte Zee), maar is de laatste tijd sterk in opkomst als bestemming voor onbezorgde vakantie aan het Goudstrand en het Zonnestrand. Toch vind je ongetwijfeld de meeste keuze voor een all inclusive-vakantie in Turkije aan de Turkse Rivièra. Populair zijn steden als Alanya, Antalya, Side, Marmaris en eigenlijk ook alles wat daartussen ligt. Vrijwel de gehele Turkse zuidkust wordt inmiddels geëxploiteerd door luxe vakantieresorts, het ene nog groter en luxer dan het andere.
Een voorbeeld van zo’n superdeluxe resort waar het je aan niks zal ontbreken is het 5-sterrenhotel Orange Country in de populaire badplaats Kemer. Er komen al veel Nederlanders op de warme en zonnige Turkse kust af, maar dit resort wil echt een thuishaven voor de Hollanders zijn. Daarom is het hotel als een stukje Nederland opgebouwd. Je wordt verwelkomd in een nagebouwd Centraal Station van Amsterdam. Je zwemt er door de grachtengordel en onder de bekende Amsterdamse bruggetjes door. Natuurlijk spreekt een deel van personeel Nederlands en zijn ook de (kinder)activiteiten in je moedertaal. Het zal niet iedereen kunnen bekoren, maar er zijn genoeg mensen die het fantastisch vinden; een beetje thuis in het buitenland.
All inclusive en ultra all inclusive
Onder ultra all inclusive wordt dan de nog uitgebreidere variant van de all inclusive-vakantie verstaan. Bij een ‘ultra’-vakantie krijg je dan vaak in plaats van drie maaltijden de hele dag te eten (je kunt zo vaak en zo veel nemen als je wilt) en zijn soms (niet altijd) alle drankjes bij de prijs inbegrepen. Zo kun je dan dus 24 uur per dag (of in ieder geval een groot deel van die 24 uur) alles eten en drinken wat je wilt. Ook is het mogelijk dat je voor bepaalde hotelfaciliteiten niets meer bij hoeft te betalen. Belangrijk is in ieder geval dat je weet dat ieder hotel zo z’n eigen regels ten aanzien van ‘all inclusive’ of ‘ultra all inclusive’ hanteert en dat je van tevoren weet wat je kunt verwachten.
Het all inclusive-concept
Club Med (bekend van de luxe resorts met sportfaciliteiten) was de eerste organisatie die het concept van all inclusive introduceerde. In eerste instantie was deze in 1950 gestarte formule eenvoudig van opzet. Toen mensen die geld te besteden hadden hun vakantie in luxe wilden doorbrengen, is het concept verder ontwikkeld. Van hotels of resorts die anno nu de all inclusive-formule hanteren, mag je redelijk uitgebreide faciliteiten verwachten. Zo is er ook vrijwel altijd een entertainmentprogramma met sportieve activiteiten overdag en ‘s avonds live muziek of optredens. De kinderen worden de hele dag vermaakt met (zwembad)spelletjes, schminken, knutselen, schatzoeken en andere activiteiten. Je kunt ook rekenen op een buitenzwembad én een binnenzwembad, een zonneterras of een zonneweide en diverse andere ontspanningsfaciliteiten.
De all inclusive-formule is omarmd door de reiswereld en is vooral populair bij de grote toeristische bestemmingen. Veel all inclusive-concepten tref je aan de Turkse zuidkust, in Spanje, in Griekenland en in Tunesië aan. All inclusive hoort dus bij een zonnige vakantie, veelal aan de Middellandse Zee. Het is typisch een vakantie van ‘niets moet en alles mag’. In de praktijk komt het vaak neer op relaxen op een zonnebedje aan het zwembad, terwijl de kinderen zich vermaken in de miniclub, in het kinderbad of in de speeltuin. De kans is groot dat je een paar kilootjes aankomt tijdens zo’n vakantie, want zeg nou zelf, ga jij je in het zweet werken op de hometrainer terwijl het 35 graden is aan de Turkse Rivièra? Voor veel Nederlanders is het de ultieme luie vakantie. Na een jaar hard werken mag er best wat geld aan een vier- of vijfsterrenhotel worden uitgegeven. Prettig is dan ook wel dat je weet dat het vooraf bepaalde budget niet overschreden gaat worden. Hoewel het meestal ook goed mogelijk is om extra geld uit te geven tijden een all inclusive-vakantie. Zo kun je in de restaurants van het hotel vaak ook à la carte bestellen (tegen extra betaling), gebruik maken van luxe wellnessfaciliteiten, naar de kapper of iets kopen bij de toeristenwinkels van het hotel.
Nadelen van all inclusive
All inclusive lijkt misschien ideaal, maar er zijn ook nadelen. De resorts zijn vaak gebouwd op een afgelegen locatie en toeristen worden niet gestimuleerd ook maar iets te ondernemen om het terrein te verlaten. Soms is de omgeving buiten het bewaakte terrein van het hotel lelijk, rommelig of zelfs gevaarlijk. De resorts worden vaak gerund door grote hotelketens, die bakken met geld verdienen aan toeristen maar hen tegelijk weghouden van lokale ondernemingen. Zo zijn er vaak zelfs kappers, wasserijen, winkeltjes en soms zelfs supermarkten binnen het hotel aanwezig. Ook autoverhuur en excursies kunnen vaak binnen het hotel zelf worden geregeld. Daar staat trouwens wel tegenover dat zo’n groot resort veel personeel nodig heeft en lokaal dus zorgt voor werkgelegenheid.
Andere nadelen kunnen zijn dat je je verplicht voelt om dagelijks in het hotel te gaan eten, omdat je ‘er nu eenmaal voor hebt betaald’. Het eten kan tegenvallen. Soms is er elke dag hetzelfde, worden de lekkere dingen door een groep Russen als eerste weggekaapt of valt de smaak van het dinerbuffet ronduit tegen.