Naar Griekenland

Beoordeling: Griekenland

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Spanje

Populaire bestemmingen


Net als Spanje doet Griekenland het al heel lang goed als vakantieland. Niet zo vreemd, want Griekenland heeft de verwende vakantieganger heel veel te bieden. Een mediterraan klimaat, schitterende, woeste landschappen en steile kliffen die uitmonden in zee, een eeuwenoude cultuur, lekker eten… Een kort of lang verblijf in Griekenland is perfect om hét vakantiegevoel te ervaren.

 De liefhebbers van een strandvakantie bezoeken meestal één van de honderden eilanden. De fans van oudheidkundige schatten doen het vasteland met steden als Athene, Sparta en Olympia aan. Griekenland heeft een beschaving die duizenden jaren teruggaat en waar nog altijd indrukwekkende overblijfselen van te vinden zijn. Beroemd is bijvoorbeeld de Akropolis met daarop onder meer het Parthenon.

Deze tafelberg van 156 meter hoog is een belangrijke landmark voor de Griekse hoofdstad. Door zijn strategische ligging hebben beschavingen door de eeuwen heen gebruik gemaakt van de ‘berg’. Er zijn nu nog vele overblijfselen van vroegere culturen terug te vinden. Het bekendste gebouw op de Akropolis is het Parthenon uit de vijfde eeuw voor Christus. Andere belangrijke gebouwen die je kunt bezichtigen zijn de Nikè-tempel, het Erechtheion en de Propylaeën.

 In de periode voorafgaand aan de bouw van het Parthenon vervulde de Akropolis de functie als verdedigingswerk van de stad en had het een politieke functie. Na de verwoestingen door de Perzen en de wederopbouw van de monumenten, verschoof de functie naar een religieuze. In verschillende tempels werden de Griekse goden vereerd. Anno nu zijn de Grieken nog steeds een religieus volk. Door het hele land zijn vele kapelletjes en kerkjes te vinden en priesters loop je in alle dorpjes tegen het lijf. Een ruimte meerderheid van de bevolking is Grieks-orthodox.

Strandvakantie Griekenland

Vele vakantiegangers komen echter niet voor de rijke Griekse geschiedenis en haar sporen in het heden. Zij zijn gewoon op zoek naar een relaxte tijd aan de kust of op één (of meer) van de vele eilanden. Daar zijn ook alle mogelijkheden toe met een kustlijn die – inclusief de eilanden – maar liefst 15.000 kilometer bedraagt. Waar je je ook bevindt in Griekenland, of dat nu op een eiland is of op het vasteland, de zee is vrijwel nooit ver weg. We hebben het hier dan over de Middellandse Zee (in het zuiden), de Egeïsche Zee (in het oosten) en de Ionische Zee (in het westen).

Populaire bestemmingen voor een zonvakantie in Griekenland zijn Kreta, Rhodos, Kos, Samos, Lesbos, Corfu en Zakynthos. Het aanbod van Nederlandse touroperators is grotendeels op deze zonnige streken afgestemd.

De Grieken staan bekend als een gastvrij volk. Dat moet ook wel, aangezien de Griekse economie voor zo’n 20% afhankelijk is van het toerisme. Zeker sinds de financiële crisis toesloeg, waardoor Griekenland in 2010 hard werd getroffen, is het de Griekse overheid en de toeristische sector er veel aan gelegen om het bezoekers zo veel mogelijk naar de zin te maken.

Voor je verblijf in Griekenland heb je de keuze uit hotels, appartementen, vakantiewoningen of campings. Wil je helemaal op de luie toer? Dan boek je een vakantie in een luxe all inclusive-resort. Hier kun je de hele dag relaxen, zonnen en zwemmen en geniet je van drie maaltijden en tussendoortjes per dag, voor één vaste prijs. Je komt op de plek van bestemming dus niet meer voor verrassingen te staan. Check vooraf wel goed de voorwaarden voor all inclusive bij je accommodatie. Die willen nog wel eens verschillen.

 De Griekse keuken

De Griekse keuken is ook in Nederland goed bekend door het aanbod van Griekse restaurants. De keuken is een typisch mediterrane keuken, die ook is beïnvloed door die van Turkije. Door de alomtegenwoordigheid van de zee staat er uiteraard veel vis op het menu, maar ook kip-, konijn-, lams- en varkensvlees. Andere ingrediënten zijn Griekse geitenkaas (feta), aubergine, courgette en yoghurt. Natuurlijk wordt er overvloedig gebruik gemaakt van olie van Griekse olijven. Voorbeelden van gerechten zijn souvlaki, Moussaka, Griekse salade, Tzatziki (yoghurt met komkommer) en gyros (de Griekse variant van shoarma). Mensen met een zwak voor de mediterrane keuken komen in Griekenland zeker aan hun trekken, hoewel ze niet de verfijning van bijvoorbeeld de Italiaanse keuken heeft.

Eilandhoppen

Een nieuwe trend na het verblijf op één plek of een tour langs de oudheidkundige plekken van Griekenland is het ‘eilandhoppen’. Hierbij bezoek je tijdens één vakantie meerdere Griekse eiland. Een goed idee, want Griekenland heeft enorm veel eilanden (niemand weet hoeveel precies) die ook nog eens sterk uiteenlopen qua landschap en cultuur. Een groot deel van de eilandjes is trouwens niet bewoond omdat ze te klein zijn. Sommige Griekse eilanden zijn in private handen. Een eilandhopvakantie is bij veel organisatie rechtstreeks te boeken. Je vakantie voert dan langs een selectie van eilanden (de Cycladen of de Sporaden bijvoorbeeld) die op een bepaalde route liggen. Het is natuurlijk ook leuk om zelf een keuze uit de eilanden van je voorkeur te maken. Veerboten en openbaar vervoer zijn goed ter plekke of vanuit Nederland via internet te regelen. Zorg wel dat je niet álles wilt zien en dat je je schema niet te strak maakt. Het zou zonde zijn als je tussen het eilandhoppen door vergeet te genieten.

Chersonissos

Deze havenplaats op het Griekse eiland Kreta is een waar mekka voor feestvierende jongeren. Vooral ook voor jongeren die graag landgenoten tijdens hun vakantie ontmoeten: maar liefst 80% van de toeristen in het hoogseizoen bestaat uit Nederlanders. Chersonissos heeft alles voor een party-vakantie aan het strand: een bruisend nachtleven met cafés en disco’s, snackbars met volop Hollandse snackspecialiteiten en een overvloed aan winkeltjes en restaurants. Toeristen die ervan houden de lokale cultuur op te snuiven, zul je hier niet aantreffen. Jonge mensen die van een feestje houden des te meer.

De pluspunten (of de minpunten, het is maar hoe je het bekijkt) van Chersonissos kwamen uitgebreid in beeld bij de RTL5-serie Oh Oh Cherso, waarin acht Haagse jongeren tijdens hun zomerverblijf in Chersonissos door camera’s werden gevolgd. Nietsvermoedende ouders schrokken zich rot van de beelden en verzochten hun kroost om liever toch maar een andere vakantie te boeken.

Goedkoop naar: Griekenland?

Vind jij Griekenland leuk?