Naar Parijs

Beoordeling: Parijs

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Frankrijk


Parijs is natuurlijk de bekendste stad van Frankrijk en tegelijkertijd ook één van de bekendste van Europa. Veel mensen doen ‘een weekendje Parijs’ (of iets langer). Ook onder Nederlanders is Parijs al jaren onverminderd populair. Parijs is romantisch en cultureel, Parijs heeft ‘het’.

Een complete zomervakantie doorbrengen in Parijs, dat doen niet veel mensen. Maar het kán natuurlijk wel, als je echt veel van de stad houdt. Je hoeft niet bang te zijn dat je je verveeld, want Parijs is met recht een wereldstad. Er is altijd wel wat te doen. Als je uitgekeken bent op de echte toeristische highlights, dan blijft er nog zóveel over wat minstens zo interessant is!

Kamperen?

Kamperen ParijsHoud je van kampeervakanties en wil je toch Parijs bezoeken? Geen probleem! Er zijn verschillende campings rondom Parijs en met het openbaar vervoer zit je zó in de stad. Veel Nederlanders verblijven op camping Le Chêne Gris, die ook een prima uitvalsbasis voor Disneyland Parijs vormt. De camping is geheel ingericht op gezinnen en ook op het terrein zelf is veel vermaak voor de kinderen. Andere campings in de omgeving zijn: Le Village Parisien, Le Parc de Paris, Le Soleil de Crécy en Camping Versailles in – je raadt het al – het nabijgelegen Versailles.

In de stad zijn tal van overnachtingsmogelijkheden. Variërend van pension tot compleet ingericht appartement. De meeste mensen die enkele dagen in Parijs verblijven zullen een hotel zoeken dat dicht bij de belangrijkste attracties ligt. Het is wel aan te raden om vooraf goed prijzen te vergelijken. Dat kan je veel geld besparen. Je kunt er uiteraard ook bewust voor kiezen om iets verder weg te zitten, maar bijvoorbeeld dicht bij een halte van de metro. Dan bespaar je flink op je verblijfskosten, maar ben je toch in no-time in het stadscentrum of waar je dan ook maar heen wilt in Parijs.

Bezienswaardigheden in Parijs

Notre DameOf je nu een weekend, een paar dagen, een week of langer naar Parijs gaat, het is handig om je bezoek te plannen. Parijs is een drukke stad met veel toeristen. Rijen voor attracties kunnen lang zijn en het is zonde om je kostbare tijd in Parijs te verdoen met in de rij staan, toch? Voor sommige attracties of musea kun je gemakkelijk van tevoren kaarten reserveren. Wanneer je dit niet doet, sta je in de rij voor de kassa en is het zelfs mogelijk dat je in het geheel niet naar binnenkomt, omdat het maximum aantal kaarten voor die dag al is verkocht.

Populaire attracties die veel toeristen willen zien zijn bijvoorbeeld de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Champs-Élysées, de Arc de Triomphe en het Louvre. Houd bij dit laatste museum rekening met bijzonder lange wachtrijen. Vroeg opstaan en rond openingstijd aanwezig zijn is het devies! Velen willen alleen al een keer de beroemde Mona Lisa zien, maar het Louvre heeft uiteraard veel meer te bieden. Dit museum is zo groot dat je meer dan een dag nodig zou hebben om alles te zien, maar de kans is groot dat je voor die tijd al moe bent. Voel je echter niet ‘verplicht’ om alle bekende attracties af te lopen. Wanneer je in Parijs bent, doe je gewoon wat je zelf leuk vindt en niet omdat het ‘moet’ omdat iedereen het doet.

Goedkoop in Parijs

Parijs staat niet echt bekend als goedkope stad. Plof op een terrasje neer en het geld vliegt uit je portemonnee. Met een beetje planning kan het echter ook een stuk goedkoper. Koop bijvoorbeeld wat eten en te drinken in een supermarkt en ga lekker picknicken in één van de vele parken. Ook hoef je echt niet voor alle attracties te betalen. Genieten kan vaak ook zonder hoge toegangsprijzen. Zo zijn veel musea gratis te bezoeken (alle gemeentelijke en alle nationale musea zijn gratis toegankelijk). Voor de echte toppers moet natuurlijk betaald worden, maar als je ervan houdt musea te bezoeken dan kan het lonen een Paris Museum Pass aan te schaffen, waarmee je veel geld bespaard ten opzicht van losse toegangsbiljetten. Ook de beroemde basiliek de Sacré Coeur is gratis toegankelijk. Het is hier altijd gezellig druk en heb je vanaf de heuvel een schitterend uitzicht over de stad. Blijf hangen tot zonsondergang. Romantischer (en goedkoper) kan het bijna niet. Goedkoop reizen naar Parijs is trouwens ook mogelijk. Met de Thalys sta je snel (vanaf Rotterdam in iets meer dan 2,5 uur!) en al vanaf € 35 in hartje Parijs.

Winkelen in Parijs

Winkelen in ParijsNatuurlijk, Parijs is ook de stad van de mode. Als je ergens goed kunt winkelen, dan is het wel hier! Er zijn de dure merkwinkels waar je je creditcard kunt plunderen, maar er zijn zeker ook budgetalternatieven zoals de openluchtmarkten en de overdekte markten. Hier kun je niet alleen leuke spullen kopen, maar ook levensmiddelen vind je hier voor een zacht prijsje. Het bezoeken van een overdekte markt is ook een goed idee als het weer niet zo geweldig is. Houd er rekening mee dat de meeste markten van ‘s ochtends vroeg tot een uur of 1 in de middag geopend zijn en dan weer vanaf 4 uur tot 8 uur ‘s avonds. Shoppen in de grote warenhuizen kan natuurlijk ook. De beroemde winkels Au Printemps en Galeries Lafayette vind je aan de Boulevard Haussmann, genoemd naar de architect die onder Napoleon II verantwoordelijk was voor de aanleg van de brede lanen en de uitgestrekte pleinen.

Disneyland Parijs

Disneyland ParijsDisneyland Parijs is het ‘Disneyland’ voor pretparkliefhebbers. Groot en klein vermaken zich uitstekend in dit grote pretpark in Amerikaanse stijl. Een dag is niet genoeg om alles te zien. En alsof dat op zich nog niet genoeg is, kun je ook nog naar de Walt Disney Studios (in feite een tweede park). Veel bezoekers aan Parijs die iets langer dan een weekend verblijven, ‘doen’ ook een dagje Disney. Groot gelijk, want het is prima te combineren. In Parijs stap je gemakkelijk op de trein om op het speciaal voor Disneyland aangelegde station weer uit te stappen. Met de auto rijd je er natuurlijk ook zo naartoe. Kom dan wel een beetje op tijd, anders is het achter aansluiten op de parkeerplaats en moet je nog een heel eind lopen voordat je bij de ingang bent. Heb je niet genoeg aan een dag met Mickey, Donald en de Disney-prinsessen? Je kunt natuurlijk ook altijd blijven slapen in 1 van de maar liefst 7 hotels. Of je verblijft op de nabijgelegen camping, zoals veel Nederlandse gezinnen doen.

Goedkoop naar: Parijs?

Vind jij Parijs leuk?