Blog

De 6 grootste vakantietrends voor 2020

  • 08 januari 2020
  • 0 reactie(s)
  • Geplaatst in:
Vakantie 2020

Second city travel

TurkijeSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun reis te plannen naar iets minder bekende bestemmingen in de wereld… Daarbij worden de grote en vooral drukke hoofdsteden voornamelijk vermeden en wordt er gekozen voor rustigere alternatieven. Niet alleen wordt het overtoerisme in de grote steden hiermee beperkt, maar men zegt ook dat de vervuiling van het milieu hierbij een stuk lager ligt. Zo ben je dus ook nog eens duurzaam aan het reizen! En niet te vergeten; de prijzen liggen vaak een stuk lager, waardoor je ook nog eens een hoop geld bespaard…

Had je al eens eerder gehoord van het second city syndrome? Het tweedestadssyndroom kennen we in ons eigen land bijvoorbeeld tussen Rotterdam en Amsterdam. Maar ook buiten onze landsgrenzen kennen we veel van dit soort soortgelijke varianten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Barcelona met Madrid? Of Antwerpen met Brussel, Istanbul met Ankara.. Allen grote toeristische steden, die echter niet de hoofdstad zijn van hun land.

Maar we hebben nog een paar pareltjes binnen Europa, zoals: Porto met Lissabon, Milaan met Rome, St. Petersburg met Moskou en Tel Aviv met Jeruzalem. Daarnaast ook wat minder bekende tweedestadssyndroom voorbeelden, zoals: Geneva met Bern, Casablanca met Rabat. Zo heb je genoeg alternatieven voor de standaard trips naar de bekende hoofdsteden. Weet jij nog mooie opties die we nog niet hebben genoemd?

Bhutan

Tigers NestBhutan is een relatief onbekend land dat tussen de bergen van de Himalaya ligt ingeklemd. Daarnaast is Bhutan één van de meest bijzondere bestemmingen in de wereld! De bevolking is erg diverse en bestaat voor 75% uit boeddhisten en 20% aanhangers van het hindoeïsme. Je vindt er sprookjesachtige tempels, inclusief betoverende landschappen. Je zult daarnaast versteld staan van de authenticiteit, vriendelijkheid en gastvriendelijkheid van de Bhutaanse mensen. De grote hoogteverschillen in Bhutan zorgen echter wel voor een groot contrast in neerslag en temperatuur, waardoor het voor kan komen dat je meerdere keren per dag van kleding zult moeten wisselen.

Naast de mooie plaatjes en uitzichten, kun je ook unieke activiteiten ondernemen in dit prachtige land. Leer bijvoorbeeld boogschieten met de locals of doe eens mee aan een traditionele kookworkshop. Of ben je toch liever wat avontuurlijker bezig? Ga dan voor een mooie wandeltocht of huur een mountainbike en trotseer de heuvelachtige omgeving. Voor een echte spectaculaire ervaring, ga je raften op de Punakha River… En vergeet ook zeker niet om een bezoekje te brengen aan Tiger’s Nest. Hier kun je ongetwijfeld de perfecte foto voor Instagram-feed maken. Kortom, Bhutan is een plek wat je voor altijd bij zult blijven!

eSwatini

SwazilandHet land stond eerder bekend als Swaziland en ligt ten oosten van Zuid-Afrika. Dit kleurrijke land staat bekend om zijn kleurrijke cultuur. De traditionele bevolking leeft zelfs nog in lemen hutten…

Je kunt op safari gaan in een van de velen wildparken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Milwane Wilflife reservaat en beleef enkele unieke dieren in het echt, zoals: gnoes, nijlpaarden, giraffen en impala’s. Als je nog een dag over hebt, kun je ook de Big 5 gaan spotten in Zuid-Afrika, omdat het Krugerpark dicht bij de grens ligt van eSwatini en Zuid-Afrika.

Sommige toeristen kiezen er voor om voormalig Swaziland ter paard te verkennen. Rijd daarbij door de bergen en zie daarbij alle imposante panorama’s en valleien die het land te bieden heeft. Daarnaast vind je er veel leuke restaurant en bars om de avonden goed af te sluiten. Er heerst voor de rest een vredige en gemoedelijke sfeer. Een reis door eSwatini zal een bijzondere ervaring zijn en voor altijd een plekje in je hart veroveren!

Vliegtuig vermijden

Klimaat reizen treinHet vliegverkeer zou volgens vele onderzoeken een grote impact zou hebben in het veroorzaken van de huidige klimaatcrisis. Hierbij zou reizen met de trein een veel duurzamer alternatief zijn dan vliegen… Naar verwachting zullen dan ook veel mensen vanaf 2020 het vliegen proberen te minderen en wat meer kiezen voor een reis met de trein.

Door mensen die vaak kiezen voor het vliegtuig, wordt vaak als argument meegegeven dat vliegen zowel goedkoper als sneller is. Dit blijkt uit onderzoek echter niet te kloppen. Dit komt doordat mensen meestal de reistijd en bijkomende kosten om naar het vliegveld te komen niet meerekenen… In veel gevallen zijn luchthavens buiten de stad te vinden, waardoor er ook weer extra kosten gemaakt worden om uiteindelijk op je eindbestemming te komen.

Bijkomend voordeel van de trein is dat het comfort in een trein veel hoger dan in het vliegtuig. We zijn allemaal wel bekend met de slechtzittende stoeltjes met krappe beenruimte in het vliegtuig… In de trein ben je echter voorzien van een snelle en stabiele wifi en elektriciteitsaansluiting, zodat je ook tijdens je treinreis een lekker filmpje kunt kijken of verder kunt gaan met je werk.

Een groot nadeel is dat er op dit moment nog geen algeheel systeem is ontwikkeld dat alle internationale spoorwegmaatschappijen met elkaar kan verbinden. Hierdoor blijft een goede voorbereiding en wat uitzoekwerk wel noodzakelijk bij het boeken van een internationale treinreis.

Er zijn op dit moment meerdere directe treinreizen beschikbaar naar mooie Europese bestemmingen. Kies bijvoorbeeld voor de nachttrein naar Wenen met de ICE International en kom direct aan in het hart van het centrum. Of ga voor een weekendje shoppen in Londen met de Eurostar trein. Je vertrekt vanaf Amsterdam of Rotterdam en binnen een paar uurtjes sta je midden op Piccadilly Circus!

Cruisevakanties onder jongeren

Jongeren cruiseUit onderzoek blijkt dat cruisevakanaties steeds populairder worden bij mensen onder de 30 jaar. De gemiddelde leeftijd daalt daarbij ook steeds meer en ligt nu nog maar op 55 jaar. Zelfs 71% van de millennials denkt nu positiever over cruisevakanties dan twee jaar terug.

Wellicht denk je dan direct aan een partycruise of een andere echte jongeren-cruise, maar de meeste jongeren kiezen echter voor een cruise om zoveel mogelijk bestemmingen in een kort tijdsbestek te kunnen bezoeken. Denk daarbij aan een cruise door de Middellandse Zee, waarbij Mallorca, Ibiza, Barcelona, Lissabon, Valencia, Monte Carlo en Athene worden aangedaan. Zo beleef je meerdere stedentrips in een week of enkele weken tijd!

Daarnaast biedt een cruise diverse activiteiten op de boot zelf, zoals: zwembaden, spa, kartbaan, minigolfbaan, bioscoop, fitness, muurklimmen, restaurant en bars. Zo is er altijd wat te doen en hoef je je nooit te vervelen!

Eilandhoppen

Eilandhoppen PortugalEilandhoppen is de beste manier om diverse eilandjes in een korte periode te kunnen ontdekken. Met name Griekenland staat bekend om zijn duizenden kleine eilandjes, waarvan er maar liefst 200 zijn bewoond. Je kunt er echt weken verdwalen, waarbij je elke dag weer een nieuw eiland zult ontdekken. Geniet van alle verrassingen die je te wachten staan en laat je meeslepen door de Griekse gastvrijheid en toegankelijkheid!

Kies tijdens je reis bijvoorbeeld voor een trip langs de cycladen, met prachtige iconische eilandjes zoals: Santorini, Mykonos, Naxos en Panos. Of kies voor een trip langs de sporaden, waarbij je een bezoek brengt aan de eilandengroep, dat bestaat uit: de Sporaden, Skiathos en Skopelos.

Maar ook Portugal biedt de mogelijkheid om lekker zorgeloos te kunnen gaan eilandhoppen. Daarvoor kun je het beste de fameuze Azoren eens bezoeken. Deze eilandengroep ligt maar liefst 1200 km van het vaste land verwijderd en ligt in het midden van de Atlantische Oceaan. De Azoren bieden je fabelachtige eilandjes, zoals: Sao Miguel, Terceira, Pico, Faial, Sao Jorge en Santa Maria.

Zonder twijfel zijn de Azoren een absolute must voor elke natuurliefhebber… En laat ook zeker niet de kans aan je voorbij gaan om eens walvissen te gaan spotten! Maar daarnaast kun je ook oude kraters ontdekken, actieve vulkanen bekijken en vele pittoreske dorpjes bezoeken.

Uw reactie

Categorieën

Deel dit bericht