Blog

Internet in het buitenland? Tips +advies

  • Desmond
  • 11 maart 2020
  • 0 reactie(s)
  • Geplaatst in:
Buitenland internet

Nu de eerste mooie lentedagen van het jaar zijn aangekondigd, mogen we ons weer stiekem gaan verheugen op een welverdiende zomerse vakantie naar het buitenland. Of het nu een gezellige camping wordt in Frankrijk, een All inclusive vakantie in Turkije of een spannende roadtrip door Amerika, we willen natuurlijk wel de hele tijd online blijven! Hoe zit het nu precies met internetverbruik buiten de landsgrenzen? Hier bestaat toch nog veel onduidelijkheid over bij de meeste mensen. Daarom geven we je alle benodigde informatie, zodat je met een gerust hart online kunt blijven tijdens je vakantie!

Binnen de Europese Unie

Sinds april 2017 worden er binnen de EU geen extra kosten meer gerekend voor roaming in het buitenland. Hierdoor kun je gebruik maken van het internet zonder meer te betalen dan thuis. Je betaalt dus altijd evenveel als dat je doet in eigen land.

Roam like at home staat wel voor redelijk gebruik. Dit houdt in dat het enkel van toepassing is als je op reis gaat voor een bepaalde periode. Wanneer je jezelf permanent gaat vestigen in het buitenland, dan gaat dit principe dus niet meer op. Om mogelijk misbruik te voorkomen zal je provider je hier tijdig op aanspreken. Tot die tijd hoef je je dus nog nergens druk om te maken en kun je zonder zorgen internetten.

Buiten de Europese Unie

Internet buitenlandBuiten de EU gelden nog altijd andere regels met betrekking tot internetverbruik. Je hebt daarbij diverse opties om je van tevoren zo goed mogelijk voor te bereiden.

1) Controleer voordat je vertrekt de tarieven bij je provider. Zo weet je wat je kunt verwachten en zijn de mogelijke kosten eenvoudiger in te schatten. Bekijk nog meer tips omtrent dataroaming buitenland bij KPN.

2) Zet je roaming uit op je telefoon. Je kunt dan alleen via een wifi-verbinding daadwerkelijk gebruik maken van het internet. Onverwachte kosten sluit je hiermee uit.

3) Maak gebruik van een lokale simkaart. Je betaalt dat nooit meer dan het besteedbaar budget op je prepaid kaart. Je betaalt dus vooraf en zit verder nergens aan vast. Met een Dual-SIM telefoon heb je zelfs de mogelijkheid om je Nederlandse simkaart te gebruiken naast je lokale simkaart. Zo kun je nog steeds gebeld worden op je gebruikelijke nummer en daarnaast internetten.

Bij een prepaidkaart heb je te maken met het EU-groothandelstarief. Dit is binnen de EU bijvoorbeeld vastgesteld op een bedrag van € 4,50 (2019). Heb je bijvoorbeeld een prepaid budget van 10 euro, dan wordt dit gedeeld door € 4,50 en heb je 2,2GB te besteden. Buiten de EU heb je dus te maken met lokale internetkosten (thuistarief). Maar de formule en het principe blijft hetzelfde zoals hierboven beschreven.

4) Stel een verbruikslimiet in bij je Nederlandse provider. Dit staat bij alle providers standaard op een bedrag van € 60,50. De kosten vallen hierdoor nooit hoger uit dan dit bedrag. Dat geeft toch een veilig gevoel!

5) Extra bundel voor het buitenland aanvragen. Je provider biedt in de meeste gevallen een extra buitenlandbundel. Het gaat dan om een beperkte bundel van 500mb voor maar enkele euro’s. Zo heb je alsnog de mogelijkheid om online te gaan om bijvoorbeeld je mail te checken.

Wifi gebruiken buiten de EU

Gratis wifi-verbindingen zijn tegenwoordig overal ter wereld te bereiken. Wees wel voorzichtig bij onbeveiligde netwerken. Het is verstandig om alleen beveiligde netwerken te gebruiken die vragen om een wachtwoord. Maak je toch gebruik van een open netwerk, zorg er dan voor dat je geen wachtwoorden invoert tijdens het internetten.

Mifi netwerk

Een mifi netwerk is een apparaat dat gebruik maakt van een lokale simkaart. Het fungeert daarmee eigenlijk als een gebruikelijke wifi hotspot. Het geeft je daarentegen de mogelijkheid om met 10 tegelijk op het internet te gaan. Je komt nooit voor financiële verrassingen te staan, het is veilig en betrouwbaar. Zo kun je gezellig naar de Nederlandse radio luisteren tijdens het reizen met het hele gezin.

Offline muziek en video

Netflix maakt het mogelijk om films en series vooraf met een wifi-verbinding te downloaden. Je kunt ze dus later zonder internetverbinding offline terug bekijken. Ditzelfde geldt voor Spotify, als je gebruik maakt van een betaald abonnement. Superhandig voor als je op vakantie gaat. Zo heb je geen kosten voor het streamen en kun je toch je favoriete muziek luisteren of video’s bekijken.

Dit is een samenwerking. 

Uw reactie

Categorieën

Deel dit bericht