Blog

Péage: de Franse tolwegen

  • Lisa
  • 12 augustus 2019
  • 0 reactie(s)
  • Geplaatst in:
Péage

Wat, waar en waarom?

De eerste vraag die bij veel toeristen naar boven komt is; waarom moet ik toch “péage” betalen? Al toerend over de snelwegen in “La Douce France” kom je nogal wat tolpoorten tegen. Wij leggen je uit wat tol is.

Péage is de Franse vorm van wegenbelasting. Niet alleen toeristen betalen, ook de lokale bevolking betaalt. Dit geld wordt geïnvesteerd in goed onderhouden wegen en rustplaatsen. Wel zo prettig om niet stuiterend over de Franse snelwegen te rijden en tussendoor op een prettig bankje een boterhammetje te eten.

Naast de vele tolpoortjes die je op de snelwegen tegenkomt, is er tevens kans dat je moet betalen voor een brug of tunnel. Afhankelijk van de weg, brug of tunnel kan de prijs aardig hoog uitvallen. Houd hier dus rekening mee.

Hoe betaal ik?

Onderweg naar jouw eindbestemming zul je verschillende type poortjes tegenkomen. De hele grote poorten zullen bemand zijn, veelal zul je geautomatiseerde tolpoorten tegenkomen. Er zijn verschillende manieren om te betalen.

Groene pijl - symbool PéageDe groene pijl

Wanneer je aan komt rijden bij de tolpoorten, kun je een aantal symbolen tegenkomen. De groene pijl is één van deze symbolen. De groene pijl is vrij duidelijk. Hier kun je cash betalen, met verschillende valuta, ook wanneer er geen loketbediende is. Betalen met een tolbadge is uiteraard ook mogelijk.

Tevens heb je hier de mogelijkheid met bankkaart of creditcard te betalen. Wij raden je aan altijd een creditcard mee te nemen. Veel Nederlandse banken maken gebruik van een maestro-chip. Niet alle tolpoorten ondersteunen deze betaalmethode, zorg dus voor een back-up betaalmethode.

Betaalpassen - symbool PéageDe betaalpassen

Moeten we het uitleggen? Hier kun je uiteraard met bankpas en creditcard betalen. Contant betalen is hier niet mogelijk, dus wees niet eigenwijs en ga alleen in deze rij staan wanneer je met pas wenst te betalen.

Télépéage - symbool PéageTélépéage

De oranje T herken je vast, wanneer je de laatste jaren over de franse snelwegen hebt gereden. Dit symbool staat voor télépéage, hier kun je gebruik van maken wanneer je in bezit van een tolbadge bent. 

Liber-t badge

Het wachten in de file voor een tolpoort, menig vakantieganger zal het herkennen. De vele toeristen zorgen voor een overbelasting op het wegennet van o.a. Frankrijk. Hoe zorg je er nu voor dat je geen halve dagen staat te wachten? Schaf de Liber-t badge aan!

De Liber-t badge, ook wel bekend als tolbadge, is een klein kastje dat je ophangt in de auto. De badge wordt gescand wanneer jij bij het loket aankomt en vervolgens kun jij verder op weg naar jouw eindbestemming. 

Het voordeel van de tolbadge is dat hier veelal geen lange rijen staan. Mensen hoeven hier namelijk niet naar muntgeld te zoeken, te pinnen of welke andere vorm van betalen dan ook. Het is simpelweg wachten tot de camera jouw badge scant en dit duurt zo’n vijf seconde. Denk je eens in hoeveel onnodige files je hiermee kunt vermijden!

Waar koop ik zo’n badge?

Handig zo een badge, maar waar koop je die? Simpel: bij de ANWB! De badge is te koop in alle ANWB-winkels en online te bestellen. Je betaalt als lid een eenmalige prijs van € 17,95. Geen ANWB-lid? Dan betaal je eenmalig € 19,95. Deze versie is te gebruiken in Frankrijk, Spanje en Portugal. Eventueel kun je kiezen voor een badge die tevens in Italië te gebruiken is. 

Naast de tol die je uiteraard betaalt en de eenmalige kosten, zijn er ook maandelijkse kosten van toepassing. Je betaalt € 3 per maand, wanneer je de badge gebruikt. Ga je dus een jaartje niet door Frankrijk? Geen probleem! Je betaald enkel wanneer je de badge gebruikt. 

Hoeveel kost mijn reis?

Deze vraag is voor iedere reiziger van belang. Hoeveel ben je kwijt aan tol gedurende jouw reis? Dat verschilt nogal. Allereerst hangt het natuurlijk af van de categorie waarin jouw voertuig zich bevindt. Uiteraard is de route ook van belang. Niet alle wegen in Frankrijk zijn tolwegen, daarnaast zorgt een langere route waarschijnlijk voor een meer frequente passage van tolpoorten.

Mocht je nog geen eindbestemming op het oog hebben, dan is een definitief bedrag uitrekenen vrij lastig. In dit geval kan het nog alle kanten op. Heb je wel een vaste route, dan kun je het precieze bedrag heel gemakkelijk uitrekenen. Op Autoroutes.fr kun je jouw vertrekplaats en eindbestemming invullen. Kies vervolgens of je de snelste, aanbevolen of de scenic route. Het algoritme op de website berekent voor jou hoeveel tol je kwijt bent aan deze reis. Het is zelfs mogelijk om de benzinekosten te laten berekenen. 

Je kunt met behulp van deze website dus heel gemakkelijk jouw trip voorbereiden. Houd er tevens rekening mee dat er redelijk wat flitsers te vinden zijn langs de snelwegen in Frankrijk. Een overzicht van bekende onbemande flitspalen vind je hier

Geen tol betalen

Mocht je nu echt geen tol willen betalen, dan hoef je niet thuis te blijven. Er zijn routes in Frankrijk, waar je niet voor hoeft te betalen. Deze routes kosten je meer tijd, hebben minder goede rustplaatsen en de wegen zijn minder goed onderhouden. Het is dus mogelijk, maar de reis zal minder prettig verlopen.

Voor welke route je ook kiest, zorg voor een goede voorbereiding. Men zegt niet voor niets; “Een goed begin, is het halve werk”. Wij wensen je een voorspoedige rit!

Uw reactie

Deel dit bericht