Naar Het Gardameer

Beoordeling: Het Gardameer

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Italie

Populaire bestemmingen


Het Gardameer is één van de populairste toeristische bestemmingen in Italië. Niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor veel andere nationaliteiten en voor de Italianen zelf. Wanneer je in de zomermaanden kiest voor het Gardameer als bestemming, bereid je je maar beter voor op grote drukte op de wegen rondom het meer en op campings, in hotels en in andere accommodaties.

Het is natuurlijk niet voor niets dat het gebied rond het Gardameer zo populair is. De streek heeft erg veel te bieden. Naast het grootste meer van Italië, dat opvallend schoon is en waarin je heerlijk kunt zwemmen, vind je rondom het meer een paar van de schilderachtigste Italiaanse stadjes. Het landschap is heel divers, met bergachtig terrein aan de noordkant van het meer, tot een volkomen vlakke omgeving in het zuiden. Een mooie route om per auto of motor (of per fiets, voor de sportievelingen) te doen is de weg om het meer te rijden en daarbij de verschillende dorpjes aan te doen. Hiermee ben je zeker een volle dag zoet.

Verona

De grootste Italiaanse stad in de buurt van het Gardameer is Verona. Verona is een schitterende stad met een Romeins amfitheater dat geweldig bewaard is gebleven. Deze Arena doet nog steeds dienst als locatie voor toneelstukken en operavoorstellingen. Natuurlijk kun je het ook als toerist bezoeken en dat is zeker de moeite waard. Verona ademt een relaxte en opgeruimde sfeer. Het is een mooie stad met veel groen en ze wordt niet overspoeld met toeristen zoals het iets verder oostelijk gelegen Venetië. Ook vind je in Verona een mooi historisch centrum, heerlijke terrassen aan de Via Dietro Anfiteatro en de Piazza Bra, mooie kerken, bruggen en een authentiek Romeinse stadspoort: de Porta dei Borsani. Vergeet bij je bezoek aan Verona ook niet te genieten van een echte Aperol-Spritz, hét hippe zomerdrankje dat zijn oorsprong in deze streek vindt.

Gardaland

Ben je in de buurt van het Gardameer op vakantie en heb je kinderen, dan kun je een bezoek aan Gardaland overwegen. Gardaland ligt bij het plaatsje Castelnuovo del Garda in de zuidoostelijke hoek van het meer en trekt jaarlijks zo’n 3,3 miljoen bezoekers. Daarmee is het het grootste en populairste pretpark van Italië. Op het terrein bevinden zich ook een hotel waar je kunt overnachten (één dag is zeker niet genoeg om alles te kunnen zien en doen) en een theater waar musicals worden opgevoerd. Het park biedt een groot aantal spectaculaire attracties, zoals achtbanen (onder meer Magic Mountain en Blue Tornado) en waterbanen (onder andere Fuga da Atlantide en Colorado Boat). Maar ook aan de kleinere kinderen is gedacht, die zich in wat rustiger attracties als treintjes, vliegtuigjes en in een reusachtige boom kunnen vermaken. In het park is veel aandacht aan de aankleding besteed, wat het een prettig park maakt om te bezoeken. De wachtrijen kunnen in de toeristische periodes uiteraard flink oplopen. Wanneer je van plan bent om het park te bezoeken, doe je er goed aan vooraf op internet uit te kijken naar kortingskaartjes, wat je met een gezin met kinderen aardig wat kan schelen.

Borghetto

Is alle pretparkdrukte niet zo aan je besteed? Of houd je wel wat afwisseling tijdens de vakantie? Een attractie van een heel andere orde is Borghetto (wat letterlijk zoiets als versterkte nederzetting betekent), een dorpje nabij Valeggio sul Mincio, dat weer niet ver van Verona ligt. Borghetto is een Middeleeuws dorpje dat bestaat uit een aantal huizen met watermolens langs de rivier de Mincio. Een werkelijk schitterend plaatje, dat je van veel verschillende kanten kunt bekijken en waar je ook doorheen kunt lopen om er een ijsje te kopen of even op het terras te zitten. Borghetto is één van de ontelbare hoogtepunten van Italië en staat bekend als één van de mooiste Italiaanse dorpen.

Bardolino

Bardolino is bekend geworden vanwege de lokale druivensoort waar goede wijnen (rood en rosato) van worden gemaakt. Veel toeristen komen dan ook naar Bardolino om er een van de vele wijnroutes af te leggen, langs wijngaarden en wijnkelders. Natuurlijk kunnen er dan verschillende wijnen geproefd worden. Maar ook als je niet van wijn houdt, is het stadje met zijn oude kern de moeite waard. Bardolino ligt aan de oostkant van het Gardameer, in het brede, onderste deel. Je vindt hier leuke winkeltjes, overblijfselen uit lang vervlogen tijden en een mooie boulevard aan het Gardameer, en ook voor watersporters zijn hier alle faciliteiten.

Salò

Tegenover Bardolino, aan de westelijke oever van het Gardameer, ligt het stadje Salò. Met z’n 10.000 inwoners is het een van de grotere plaatsen aan het meer. Het stadje mag ook pronken met de langste boulevard, die volgens velen tegelijkertijd de mooiste is. Salò is het Saint-Tropez van Italië. Hier vind je blinkend witte jachten, goedgeklede en -gekapte dames, flanerende yuppen met grote zonnebrillen, dure speciaalzaakjes en exclusieve mode. In de hippe bars en restaurants is het zien en gezien worden.

 Salò mag nu dan een kleurrijke badplaats zijn, die als een magneet werkt op vakantiegangers, het heeft ook een donkerder verleden. Deze stad was de hoofdstad van de Italiaanse Sociale Republiek, een vazalstaat die door Mussolini in het leven werd geroepen nadat het Koninkrijk Italië de zijde van de geallieerden koos. Mussolini had echter weinig zeggenschap in zijn koninkrijkje; het waren de nazi’s die de lakens uitdeelden. Met de vlucht van de dictator op 25 april 1945 en zijn roemloze dood kort daarop kwam een einde aan de Republiek van Salò.

Goedkoop naar: Het Gardameer?

Vind jij Het Gardameer leuk?