Naar Italie

Beoordeling: Italie

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Rome

Populaire bestemmingen


Bella Italia! Nederlanders zijn er gek op, en terecht! Italië heeft alles wat de verwende vakantieganger zich maar kan wensen. Middeleeuwse dorpen, schitterende groene heuvels, majestueuze bergen, statige cipressen, de mooiste auto’s, fare la bella figura, de lekkerste koffie, de heerlijkste pasta’s… En zo zouden we deze hele pagina kunnen vullen met alles wat Italië zo geweldig maakt.

Eigenlijk hoef je nergens anders heen dan naar Italië. Het is een geweldige zonbestemming met de mooiste stranden, maar je kunt er ook skiën of bergwandelingen maken. Er is meer cultuur per vierkante kilometer te vinden dan waar dan ook op de wereld en wanneer je meer van entertainment houdt, kom je ook niets te kort.

Italië is zo’n zeven keer zo groot als Nederland en de afstand van het noorden naar het zuiden van het land bedraagt zo’n 1200 kilometer. De afstanden van oost naar west zijn veel korter, door de vorm van de ‘laars’. De natuurlijke grens met Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië in het noorden wordt gevormd door de hoofdkam van de Alpen. Door zijn vorm en de ligging midden in de Middellandse Zee en de vele bijbehorende eilanden beschikt Italië over bijna 8000 kilometer aan kustlijn. Logisch dat daar wel een paar mooie stranden tussen zitten!

Topstranden in Italië

De mooiste stranden in Italië vind je verspreid over het land. Wat precies een ‘mooi strand’ inhoudt, is natuurlijk voor iedereen anders. De één houdt van drukte, gezellige strandtenten en vermaak, de ander is juist op zoek naar de verborgen pareltjes waar bijna nooit iemand komt. Een graadmeter zijn de ‘blauwe vlaggen’ die de internationale organisatie FEE uitdeelt. Daarnaast heeft de Italiaanse milieuclub ook een eigen systeem: de ‘blauwe zeilen’. Deze lijstjes worden jaarlijks geüpdatet en als je een strandliefhebber bent, kun je daarop je eigen plekje uitzoeken. Altijd mooi zijn de stranden bij de kust onder Ancona (Sirolo), in Toscane bij Viareggio, bij Termoli in Molise en bijna de hele kust van Apulië.

Rome

Voor veel mensen is een eerste kennismaking met Italië (afgezien misschien van een camping bij de meren toen je nog een kind was) een citytrip naar Rome. Rome is de voormalige hoofdstad van het Romeinse Rijk en de grandeur van toen heeft de stad nog steeds in zijn greep. Er zijn veel elementen uit de oudheid te bezichtigen, zoals het Forum Romanum (Latijn voor marktplein en het centrum van het oude Rome), het bijzondere Pantheon en het indrukwekkende Colosseum.

Naast een oudheidkundige is Rome ook een hippe en een moderne stad. Je hebt een leuke avond in de wijnbarretjes in de wijk Trastevere en je kunt als jongere goed terecht in één van de moderne disco’s in de opkomende wijk Testaccio. Ook qua activiteiten hoef je je niet te vervelen: er is altijd wat te doen. Het moderne én antieke Rome hinkt soms duidelijk op deze twee benen. Zo laat het openbaar vervoer te wensen over (er zijn slechts twee metrolijnen) en zijn de smalle straten verstopt met verkeer. Door de compactheid van de stad kun je echter veel te voet doen, zeker als je een hotel of een appartement op een gunstige locatie in de stad hebt. Veel goedkope hotels bevinden zich in de omgeving van het stationsgebied, wat nog redelijk centraal ligt en anders dan de naam doet vermoeden een behoorlijk goede buurt is. Nog goedkopere hotels zijn er ook, maar die bevinden zich echt buiten de stad en dat is niet ideaal voor een citytrip, waarbij je gewoon uit je hotel wilt lopen en je in de hectiek van een bruisende wereldstad wilt storten.

In Rome zelf is het natuurlijk het hele jaar door druk met toeristen, maar nergens voel je je verloren. Ook dat komt weer door het compacte van de stad. Met een goede plattegrond loop je zo overal naartoe en door de kleuren en de sfeer voelt Rome op sommige momenten meer aan als een dorp dan als een stad.

Schitterende landschappen

Hoewel Rome een geweldige stad is en iedereen deze eens zou moeten bezoeken, is Italië natuurlijk véél meer dan Rome alleen. Sterker nog, als je op zoek bent naar het romantische of landelijke Italië uit de beelden die wij hebben, dan moet je niet in Rome zijn. Net zo min als dat Amsterdam een beeld geeft van Nederland, geeft de wereldstad Rome een beeld van het hedendaagse Italië. In Italië zijn juist de regio’s voor de mensen die ervandaan komen heel belangrijk. Hieraan kun je zien dat Italië nog helemaal niet zo lang één land is, maar uit verschillende ‘koninkrijkjes’ bestaat, die soms op (sportief) gespannen voet met elkaar staan.

Staatjes binnen de staat

Binnen de grenzen van de Italiaanse republiek (la Republicca Italiana, zoals het land officieel heet) bevinden zich nog twee onafhankelijke staatjes. Het ene is Vaticaanstad, dat met een oppervlakte van nog geen 45 hectare en 200 permanente inwoners het kleinste land ter wereld is. De paus, het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, is het staatshoofd. Het andere landje dat in Italië ligt is San Marino, bij de Italiaanse badplaats Rimini. San Marino is de oudste nog bestaande republiek van Europa en aan het hoofd staan twee kapitein-regenten. Elk half jaar worden twee nieuwe staatshoofden gekozen, maar een kapitein-regent kan wel meerdere termijnen dienen. Deze regeringsvorm is geïnspireerd op die tijdens het vroege Romeinse Rijk. Een regeringsleider die de dagelijkse politieke zaken behartigt, wordt voor langere tijd gekozen. Het dwergstaatje ligt op een berg, de Monte Titano, en trekt met zijn schitterende Middeleeuwse burcht en beroemde Palazzo Pubblico dagelijks horden toeristen.

De meren

Het Gardameer, het Lago Maggiore, het Iseomeer, het Comomeer, het Trasimeense Meer. Het zijn enkele van de populaire Italiaanse bestemmingen. Vooral de meren aan de voet van de Alpen zijn populair bij Nederlanders. Hier kun je vanuit Nederland dan ook meestal in één dag naartoe rijden. De meren in het noorden zijn ontstaan uit het smeltwater van enorme gletsjers, tijdens de vorming van de Alpen. Nu zijn het populaire toeristische bestemmingen. Vooral het Gardameer is zeer in trek bij een groot aantal toeristen. Je vindt hier dan ook zeer veel campings, hotels en andere vakantieaccommodaties. Als je in de zomermaanden het Gardameer aandoet, moet je dus wel houden van een beetje drukte. Zo niet, dan kun je beter een bestemming aan de kleinere en minder toeristische meren opzoeken. In de zuidoostelijke hoek van het Gardameer ligt ook het grootste pretpark van Italië: Gardaland. Als je met je kinderen in de buurt op vakantie bent, zal een bezoek aan dit park zeker in de smaak vallen.

 

Goedkoop naar: Italie?

Vind jij Italie leuk?