Naar Rhodos

Beoordeling: Rhodos

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Griekenland

Populaire bestemmingen


Weet je het nog? Bassie & Adriaan en De Verzonken Stad? Bassie vindt een mysterieuze steen met een geheime code op Kreta, maar de oplossing van dit spannende avontuur blijkt op Rhodos te liggen. Als kinderen zaten we met gloeiende oortjes aan de buis gekluisterd om te kijken hoe onze favoriete clown en acrobaat die domme boeven nu weer om te tuin leidden. Ondertussen vergaapten we ons aan de Griekse cultuur en al het moois dat Rhodos te bieden had.

Denk je met weemoed terug aan ‘drommels, drommels en nog een drommels’? Het schijnt dat je bij de plaatselijke VVV nog steeds de ‘Bassie & Adriaan en De Verzonken Stad Tour’ op kunt halen. Maar genoeg daarover, want dat was lang geleden en anno nu biedt Rhodos nog steeds alles voor een ontspannen óf juist spannende vakantie.

De Middeleeuwse stad

Het meest opvallende aan Rhodos is de stad zelf. In de oude stad waan je je in de Middeleeuwen. Indrukwekkende poorten, smalle straatjes, een schitterend paleis, authentieke herbergen en restaurantjes… en ‘s avonds is de stad sfeervol verlicht. Toch is de stad zeker geen ingeslapen museum. Integendeel, Rhodos-Stad vibreert van de energie. Er is altijd wat te doen en het leven gaat hier tot diep in de nacht door. In het nieuwe deel van de stad vind je de grote winkels met dure merken, de ‘Hollandse’ bars en de grote discotheken. Rhodos is het op drie na grootste eiland van Griekenland. Het is 75 kilometer lang en op het breedste punt 38 kilometer breed. De noordelijke punt van het speervormige eiland wordt gevormd door Rhodos-Stad. De internationale luchthaven ligt hier ook vlakbij. Rhodos is zeker geen kaal en dor eiland. Het binnenland is groen, bebost en bergachtig. Hier wonen maar weinig mensen. Rhodos heeft zowel kei- als zandstranden. De eerste zijn met name in het westen van het eiland te vinden, de voor veel toeristen prettiger zandstranden vooral in het oosten. Aan deze kant vind je dan ook de grotere toeristische centra en de drukkere stranden. In het zuiden van het eiland, waar je het verst van Rhodos-Stad en het vliegveld zit, vind je de meest rustige stranden. Daar waan je je vaak helemaal niet op een druk Grieks toeristeneiland.

Bezienswaardigheden

Naast de eerder genoemde Middeleeuwse stad Rhodos, zijn er genoeg andere dingen te doen en te bezichtigen op Rhodos. Actieve vakantiegangers kunnen bijvoorbeeld duiklessen nemen of een bezoek brengen aan de Vlindervallei. In de zomer verzamelen zich hier duizenden vlinders, wat een prachtig gezicht is. Het 3000 jaar oude stadje Lindos aan de oostkust is een bezoek meer dan waard. Het ligt leliewit te schitteren aan een azuurblauwe baai en is daarmee een Grieks plaatje ‘uit het boekje’. Ook beschikt het stadje over een Akropolis, die op 115 meter boven de stad uittorent. Hiervandaan heb je tegelijkertijd een schitterend uitzicht over het eiland. In de buurt van Lindos tref je ook het Zeven Bronnen-gebied aan. Het is hier groen, koel en schaduwrijk en daarom een prima plek om tijdens hete zomerse dagen aan te doen. In dit natuurgebied kun je heerlijk wandelen en je verkoelen aan de zeven bronnen die hier in een beek samenkomen.

Eilandenhoppen vanaf Rhodos De bootverbindingen met Rhodos zijn uitstekend te noemen. Het eiland leent zich dan ook goed als tussenstop in een ‘eilandhopvakantie’. Je vaart niet alleen makkelijk naar de andere Griekse eilanden als Kos, Kreta en Samos, maar ook naar Turkije, Israël of Egypte.

Goedkoop naar: Rhodos?

Vind jij Rhodos leuk?