Naar Nederland

Beoordeling: Nederland

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Zeeland

Populaire bestemmingen


Vaak wordt er bij een vakantie in eerste instantie (of alleen) aan het buitenland gedacht. Goed, bij een korte vakantie in het voor- of najaar wordt een verblijf in eigen land nog wel eens in overweging genomen, maar als we het hebben over de zomervakantie dan is het óf naar het buitenland óf ‘we doen dagjes uit’. En dat is eigenlijk best jammer. Want weet je wel wat ons eigen land allemaal te bieden heeft? Dat is meer dan een dagje pret in een amusementspark! Goed, het klimaat is hier natuurlijk niet zo zonzeker als rond de Middellandse Zee. Maar daar krijg je veel voor terug én je hoeft er nooit lang voor in de auto te zitten. Nederland is eigenlijk een prima vakantiebestemming en niet alleen in tijden van crisis!

Citytrip Amsterdam

Citytrip AmsterdamEr zijn hele volksstammen binnen Nederland die nog nooit (of tijdens een schoolreisje op de basisschool voor het laatst) in Amsterdam zijn geweest. En dat terwijl toeristen van over de hele aardbol op deze wereldstad afkomen. Waar je ook in Nederland woont, Amsterdam is nooit ver. Een stedentrip in eigen land: dat is helemaal niet zo’n slecht idee. Maak een paar dagen vrij en doe wat al die Japanse en Amerikaanse toeristen ook doen. Ga naar het Anne Frank Huis, maak een rondvaart door de grachten en geniet van de vaderlandse kunst in het onlangs weer geopende Rijksmuseum. Liever andere dingen doen? Geen punt, in Amsterdam hoef je je nooit te vervelen!

Misschien ga je juist op vakantie om de dagelijkse drukte een beetje te ontlopen. Dan is Amsterdam mogelijk niet zo’n goed idee. Maar Nederland is natuurlijk nog veel meer dan alleen onze hoofdstad. Wat dacht je bijvoorbeeld van een korte of langere vakantie aan zee? Een nadeel van ons zeeklimaat is het nogal wisselende weer. Een voordeel ervan is dat we zo dicht bij zee wonen! Waar je je ook in Nederland bevindt, binnen 2 uur zit je op het strand. Dat is een luxe die veel Duitsers niet hebben. Vandaar dat ze in de zomer in groten getale naar onze stranden komen. Tijdens het hoogseizoen in juli en augustus zul je daarom ook aan de Hollandse kust niet op veel rust kunnen rekenen, maar buiten de echte zomermaanden is het vaak ook prima toeven aan het strand. Wist je dat het in Zeeland, op de Wadden en aan de kust vaak mooier weer is dan in het binnenland? Wolken waaien er nou eenmaal sneller weg. En er gaat eigenlijk niets boven een heerlijk weekje (of weekendje) uitwaaien in het vroege voorjaar of late najaar. Een ander voordeel is dat je natuurlijk veel minder betaalt dan in het hoogseizoen.

De eilanden

En, heb je alle eilanden al eens bezocht? Elk waddeneiland heeft z’n eigen charme. Texel met z’n leuke dorpjes en mooie fietspaden langs natuurgebieden, Terschelling waar je ook prima als jongere naartoe kunt omdat er altijd wat te doen is en Vlieland met zijn bijzondere, woestijnachtige vlakte (de Vliehors) waarnaar je excursies kunt maken. Ook de kleinere eilanden zijn de moeite van een bezoek waard. Op een eiland ben je letterlijk even helemaal weg. Wanneer de boot vertrekt ben je overgeleverd aan het eiland en z’n bevolking. Op veel Nederlandse waddeneilanden kun je heerlijk fietsen en wandelen en genieten van de oude dorpjes. Op de boot ernaartoe ben je al helemaal op vakantie. Een auto meenemen is eigenlijk niet nodig (en mag soms ook niet eens), met uitzondering van het grootste eiland Texel. Een tip: vaar eens mee op een garnalenkotter en laat je verrassen door het leven van de vissers. Een unieke ervaring.

Zeeland

Heb jij de stormvloedkering bij de Oosterschelde al wel eens in het echt gezien? Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken als je in Zeeland bent. Ook het attractiepark annex museum Neeltje Jans op het gelijknamige ‘werkeiland‘ dat gebruikt is bij de aanleg is aan te raden. Je kunt hier een kijkje in het binnenste van de kering nemen. Voor kinderen zijn er attracties, een zeehondenshow en een rondvaart met een boot. Maar er is ook veel te leren over het gevecht van Nederland tegen het water en dat is minstens zo interessant voor volwassen.

Zeeland is natuurlijk meer dan alleen de strijd tegen het water, hoewel het hier letterlijk nooit ver weg is. Bijzonder bezoekwaardig zijn oude plaatsjes als Veere en Domburg. Je dwaalt hier rond in een geweldige, historische omgeving, je kunt leuke winkeltjes bezoeken en gezellig op een terrasje zitten. Maar ook steden als Middelburg en Zierikzee met hun grote rijkdom aan monumenten zijn erg mooi.

Wanneer je een strandliefhebber bent, kom je in Zeeland ook prima aan je trekken. De stranden in Zeeland zijn schoon, breed en talrijk. Er zijn er behoorlijk wat die jaar in, jaar uit op het internationale predikaat ‘de blauwe vlag‘ kunnen rekenen. Daarnaast claimt de provincie de meeste zonuren van Nederland te hebben. Aan de andere kant kan het juist in Zeeland ook flink spoken, doordat de westenwind vanaf zee vrij spel heeft. Ga je buiten de zomerperiode op vakantie naar Zeeland, dan doe je er goed aan warme kleding en een regenpak mee te nemen.

Andere binnenlandse bestemmingen

Heb je niet zo veel op met water, strand en wind? Geen probleem. Nederland heeft je nog veel meer te bieden. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om speleologie in de mergelgrotten van Limburg te gaan doen? Je kunt hier leuke, spannende en actieve uitjes ondernemen. Zelfs mountainbiken in de Hollandse grotten behoort tot de mogelijkheden. Heb je last van claustrofobie, dan beklim je mogelijk liever de hoogste ‘berg’ van Nederland. Op de top tref je het kuuroord Thermae 2000 en het Holland Casino aan.

Als je dan toch in het diepe zuiden van ons land bent, breng je natuurlijk meteen een bezoek aan de oudste stad van ons land (hoewel die titel moet worden gedeeld door die andere oudste stad, Nijmegen). Maastricht, dat in de Romeinse tijd als Mosa Trajectum bekendstond, heeft toeristen uit binnen- en buitenland bijzonder veel te bieden. De stad ademt een Bourgondische sfeer en als je niet beter wist, dan zou je je hier in het buitenland wanen. De praktische onverstaanbaarheid van het Maastrichtse dialect levert hier ongetwijfeld ook een bijdrage aan.

Hunebedden

Een heel andere kant van de geschiedenis van Nederland ontmoet je in Drenthe. Op de Hondsrug tref je daar de wereldberoemde Hunebedden aan. Deze bijzondere grafmonumenten zijn nog ouder dan de Egyptische piramides (ze werden tussen de 3400 en 3000 jaar geleden gebouwd door de eerste Nederlandse boeren). In vroeger tijden waren de monumenten geheel afgedekt met aarde. Tegenwoordig zijn alleen de steenmassa’s nog over. Een goed startpunt voor een tochtje langs een aantal van deze hunebedden is Borger. Deze gemeente noemt zich de ‘hunebeddenhoofdstad’ van Nederland. Binnen haar grenzen zijn er maar liefst elf te vinden. In totaal zijn er ruim vijftig in Drenthe (en eentje in Groningen), binnen een straal van slechts dertig kilometer. Een fietstochtje langs de hunebedden en de pittoreske Drentse plaatsen is een goed idee. De provincie is vlak en de fietspaden zijn er talrijk.

Als je in Drenthe bent, is een bezoek aan het levende openluchtmuseum Orvelte ook heel mooi en is leuk voor de kinderen. Hier dwaal je rond in 1830. Het hele dorp is op schitterende wijze gerestaureerd en onderhouden. Het dorp is autovrij, waardoor je in alle rust kunt genieten van de nostalgische winkels, de zuivelfabriek, de kaasmakerij en de galeries en tentoonstellingen. Toegangskaarten voor het dorp worden bij het tolhuis aan de toegangsweg verkocht.

Het Toppunt van Nederland

Een leuk boek voor iedereen die meer van zijn eigen land wil ontdekken is ‘Het Toppunt van Nederland‘ door Aad Struijs. Het boek is een reisgids door Nederland, aan de hand van allerlei vreemde, bijzondere en verrassende records. Je vindt hierin onder andere het kleinste hotel ter wereld, het grootste kasteel en de scheefste toren van Nederland en de enige Nederlandse linie die in de meidagen van 1940 tegen de Duitsers stand hield (Kornwerderzand aan het begin van de Afsluitdijk). Een leuk boek om door te bladeren en nog leuker om al deze ‘hoogtepunten‘ tijdens een Tour de Hollande met eigen ogen te gaan bekijken.

Goedkoop naar: Nederland?

Vind jij Nederland leuk?