Beoordeling: Terschelling
- Party
- Weer
- Eten
- Cultuur
Populaire bestemmingen
Terschelling ligt tussen Vlieland en Ameland in. Het landoppervlak bedraagt zo’n 87 vierkante kilometer en het strand is 30 kilometer breed. Op het eiland ligt voor 70 kilometer aan fietspaden. Van oudsher is het eiland beroemd om z’n zeevaartschool. Maar tegenwoordig is het toerisme belangrijker. In het toeristische seizoen bevinden zich ongeveer driemaal zoveel mensen op het eiland als in de winter. Daarnaast zijn er in de zomermaanden veel jongeren op het eiland te vinden.
Het Oerol feest
Lange tijd stond Terschelling vooral bekend als hét party-eiland voor feestende tieners, en in de zomermaanden is het inderdaad redelijk druk met jongeren die uit alle delen van het land toestromen. Maar Terschelling heeft meer te bieden én er zitten meer maanden in een jaar dan juli en augustus alleen. Zo is het tiendaagse Oerol-festival in juni de laatste jaren enorm populair geworden. Het culturele festival bestaat al meer dan dertig jaar en trekt nu zo’n 50.000 bezoekers, die op verschillende locaties op het eiland kunnen genieten van toneel, zang, dans en beeldende kunst. Terschelling als één groot podium, dus. Vooral de sfeer tijdens Oerol vinden veel bezoekers bijzonder: intiem en relaxt, waarbij mensen spontaan met elkaar in contact komen en muzikanten gewoon langs de kant van de weg met een optreden beginnen. Het overgeleverd zijn aan de elementen (ja, het is zelfs op Terschelling niet altijd mooi weer) en aan de afgelegenheid van het eiland draagt natuurlijk bij aan de sfeer.
Cultuur
Qua cultuur ben je niet alleen op het Oerol-festival aangewezen, hoewel dat zeker het culturele hoogtepunt van het jaar op Terschelling vormt. Door het jaar heen vind je verder op het eiland nog een aantal musea. In Formerum is een wrakkenmuseum en in West-Terschelling is ‘t Behouden Huis met wisselende exposities over de zeevaart en de geschiedenis van Terschelling.
Mogelijk wil je ook een bezoek brengen aan ‘het beste café van Nederland’ (in 2011). We hebben het hier over Café de Groene Weide waar de zingende kroegbaas Hessel al veertig jaar lang de scepter zwaait. Hij verwierf (inter)nationale roem als de ‘Bruce Springsteen van Terschelling’. Tegenwoordig treedt hij samen met zijn dochter Tess op.
Cranberry’s
Cranberry’s zijn Amerikaanse veenbessen en die komen inderdaad niet van origine voor in Nederland. Dat Terschelling jaarlijks in september en oktober toch een flinke cranberry-oogst heeft, komt door de vaten met bessen die halverwege de 19de eeuw op het eiland (en ook op buureiland Vlieland) aanspoelden. De Amerikaanse bes, naaste familie van onze eigen blauwe bosbes, gedijde goed in de duinvalleien van het eiland. De cranberry wordt ook geroemd om z’n medicinale werking. Hij zou helpen tegen blaasontsteking.
Camping Appelhof
Als je jong bent wil je maar één ding: naar Camping Appelhof op Terschelling. Deze jongerencamping heeft in de loop van de tijd een sterke naam in heel Nederland opgebouwd. Als je een feestje wilt, dan moet je blijkbaar op de Appelhof zijn. De camping heeft een kantine waar je ook ‘s nachts voor een snack terecht kunt en een eigen discotheek: ‘The Big Apple’.
Door zich duidelijk te positioneren als camping voor jongens en meiden van 15 tot 21 jaar (ben je te jong of te oud, dan kom je er niet op), stromen de bootladingen uitgelaten jongeren uit heel Nederland als vanzelf naar deze voormalige appelboomgaard in Formerum. Voor velen is het de eerste keer zonder ouders op vakantie. Toestemming om naar Salou of Malgrat de Mar af te reizen kregen ze niet, maar wel voor een vakantie in eigen land.
Hoewel er velen op afkomen, schrikt het imago van de Appelhof anderen juist weer af. Het zou er een te grote puinzooi zijn en een Sodom & Gomorrah van seks, drank en drugs. Ondanks de muren van bierkratten en dit ruige imago, gaat het er op de Appelhof redelijk geordend aan toe. ‘s Nachts moet de muziek uit en mag je niet al te veel lawaai maken. Een team van beveiligers houdt de boel goed in de gaten. Overtreed je de regels, dan word je zonder pardon van de camping gezet. En daar pas je maar beter voor op, want je bevindt je op een eiland en er zijn korte lijnen tussen de Terschellinger ondernemers en bewoners. Als je de boel verziekt, loop je het risico dat je nergens meer terecht kunt en je noodgedwongen de boot naar het vasteland moet nemen.
Je kunt je eigen tent naar de Appelhof meenemen, maar de meeste jongeren kiezen ervoor een legertent (al dan niet ingericht met een koelkast en stretchers) te boeken. Dat scheelt weer sjouwen met een tent en stokken.
Veerboot
De belangrijkste verkeersader naar het eiland toe is die vanaf de vaste wal van Friesland. Vanuit de haven van Harlingen vaart Rederij Doeksen met een reguliere en een snelle veerdienst. Voor de sneldienst betaal je een toeslag. Een ander bedrijf dat veerbootdiensten aanbiedt is EVT (Eigen Veerdienst Terschelling), dat de overtocht een stuk goedkoper aanbiedt. Tussen Doeksen en EVT loopt een langdurig conflict over wie nou welke rechten heeft. De overheid heeft Doeksen als concessiehouder aangewezen, maar EVT gaat niet akkoord met alle daaraan verbonden privileges en geeft aan desnoods tot het Europese Hof door te procederen.
Goedkoop naar: Terschelling?
-
v.a. €149 » bekijken «
-
v.a. €319 » bekijken «