Naar Zeeland

Beoordeling: Zeeland

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Nederland

Populaire bestemmingen


Zeeland! Onze eigen zonovergoten kust aan de Noordzee, het Florida van de lage landen. Zeeland afficheert zich graag als de provincie met de meeste zonuren van Nederland. Je kunt bijna geen folder of website openslaan, of het staat er. En nu ook hier weer, dus qua pr zit het wel goed met Zeeland. En niet alleen bij landgenoten, ook Vlamingen en Duitsers stromen in groten getale naar de schiereilanden aan de kust.

Zeeland ligt vrijwel geheel onder zeeniveau en was ooit een verzameling eilanden zonder verbinding met het vaste land. In de loop der tijd zijn de eilanden samengevoegd, waardoor alle delen van de provincie een stuk bereikbaarder zijn geworden. Zeeuws-Vlaanderen ligt nog steeds behoorlijk afgelegen. Dit ‘eiland’ is via het vasteland alleen via België te bereiken óf via de toltunnel onder de Westerschelde door, die sinds een decennium in gebruik is. Voor die tijd waren bewoners en bezoekers aanwezig op het veer (bekend van de radioberichten met wachttijden of de mededeling dat het bij slecht weer uit de vaart werd genomen). Dat veer is er nu alleen nog voor voetgangers en fietsers.

Zeeland pronkt natuurlijk met zijn 650 kilometer aan kust en stranden. Naast het record van het aantal zonuren, hebben de stranden ook de naam de schoonste van Nederland te zijn. Een flink aantal stranden in de provincie mag jaarlijks weer de felbegeerde ‘blauwe vlag’ in ontvangst nemen. Deze vlaggen zijn een internationaal keurmerk voor de beste stranden.

 Zeeland is één van de populairste vakantieregio’s in Nederland. Niet alleen in de zomermaanden, trouwens. Ook voorjaars-, mei- en herfstvakanties in Zeeland zijn sterk in opkomst. Aan te nemen is ook dat Zeeland profiteert van de economische crisis. Velen willen bezuinigen op een dure, buitenlandse (vlieg)vakantie. Maar tijdens een binnenlands verblijf in Zeeland nemen we het er dan eens extra goed van.

Deltawerken

Na de verschrikkelijke watersnoodramp van 1953 werd besloten: dit nooit meer. Een megaplan dat bekend staat als de ‘Deltawerken’ werd vanaf 1960 uitgevoerd. Veel mensen denken bij Deltawerken ook aan Zeeland, maar hier bevindt zich maar een deel van de maatregelen die langs de Nederlandse kusten zijn uitgevoerd. De Oosterscheldekering vormt echter wel een belangrijk onderdeel van de werken. Sinds de voltooiing van de kering in 1986 wordt de Oosterschelde in situaties waarbij waterstanden van boven de drie meter boven NAP dreigen, afgesloten. Het oorspronkelijke – veel goedkopere – plan was om de Oosterschelde geheel af te dammen, maar dat leidde tot veel protest bij vissers en milieubewegingen. Door een afsluitbaar systeem te installeren zijn de getijden behouden gebleven en ook de instroom van zout water. Mede hierdoor is de Oosterschelde een uniek natuurgebied. Als bijkomstigheid van de Deltawerken werd de Zeeuwse infrastructuur flink verbeterd. De eilanden werden beter met elkaar verbonden, wat een forse impuls voor het toerisme betekende.

Neeltje Jans

Neeltjes Jans werd als kunstmatig eiland aangelegd, toen er nog plannen waren om de Oosterschelde in het geheel af te sluiten. Later zijn de pijlers hier gemaakt, die de kering kenmerken. Vandaag de dag is Neeltje Jans een museum en een attractiepark. Hier kun je onder andere de kering vanbinnen bekijken, kunnen de kinderen genieten van de vele (water)attracties, zijn er shows met zeehonden te zien en kun je een rondvaart maken met een boot. Het waait vaak flink op Neeltje Jans en als het slecht weer is kun je maar beter zorgen dat je goed ingepakt bent. Natuurlijk is er ook een binnengedeelte met meer uitleg over de Stormvloedkering.

Veere en Domburg

Heb je even genoeg van al dat water, dan zijn er gelukkig nog genoeg andere dingen te doen in Zeeland. Naast een bezoek aan de wat grotere plaatsen als Middelburg en Zierikzee, kun je in het bijzonder goed terecht in de charmante stadjes Veere en Domburg. Veere ligt op het voormalige eiland Walcheren aan het Veerse Meer. Het stadje was ooit een belangrijke havenstad en heeft nog steeds veel mooie monumenten, zoals het Stadhuis en de Schotse Huizen. Het centrum is autovrij en je kunt hier heerlijk rondlopen en genieten van de winkeltjes en de gezellige terrassen. Ook Domburg, eveneens op Walcheren gelegen, is een geweldig stadje om te bezoeken tijdens een trip naar Zeeland. Het is een van de oudste badplaatsen van Nederland en het kreeg omstreeks 1200 al stadsrechten. In het verleden hebben hier vele kunstenaars gebivakkeerd en een kunstzinnige sfeer ademt het stadje nog altijd uit. Een mooi uitzicht over de duinen, het strand en het centrum krijg je vanaf de Hoge Hil.

Goedkoop naar: Zeeland?

Vind jij Zeeland leuk?