Naar Noorwegen

Beoordeling: Noorwegen

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Denemarken

Populaire bestemmingen


gletsjerNoorwegen is een land met slechts 5 miljoen inwoners en daardoor bestaat het land vooral uit fjorden, bossen, gletsjers en de meren. het land heeft in aan de westkust een zacht gematigd zeeklimaat. het is hier iets koeler dan in Nederland en Vlaanderen. Het hoge noorden heeft een Toendraklimaat. Dat wil zeggen dat er een gemiddelde temperatuur is van 0 – 10 graden. Ten oosten van de bergen heerst een landklimaat.

De zonliefhebbers kunnen het beste naar Noorwegen gaan tussen eind juni en begin augustus. De temperaturen kunnen dan oplopen tot 30 graden. Het zeewater is rond die tijd 18 graden, waardoor het zwemmen heel populair is. De beste plaats om de zon te vinden is aan de oostkant en in de zuidelijke berggebieden.
De winterliefhebbers kunnen het beste naar het zuiden of het noorden van Noorwegen gaan. Het heuvelachtige landschap is dan veranderd in een sneeuwparadijs en de temperaturen kunnen dan dalen tot -40 graden in het binnenland.
Het landschap is het mooist tussen mei en midden juni. De bloemen gaan dan bloeien, de bomen lopen uit en het smeltwater van de sneeuw zorgt voor mooie watervallen.

De middernachtzon

Middernachtzon noorwegenOp bepaalde plaatsen in Noorwegen gaat de zon tijdens de zomermaanden niet onder. als het helder weer is kan je de de zon 24 uur per dag zien. hoe verder je naar het noorden toegaat hoe groter de kans is dat je het kan zien. Op de Poolcirkel in Nordland, is de middernachtzon te zien van 12 juni tot 1 juli en op de Noordkaap in Finnmark is het te zien van 14 mei tot 29 juli. Op deze plaatsen zijn verschillende activiteiten georganiseerd waardoor je optimaal kunt genieten van de zon. Er worden boottochten georganiseerd, je kunt de hele nacht golfen bij Lofoten of je kunt ’s nachts op walvissafari. Je kunt ook van de zon genieten door een nachtwandeling te maken of je kunt gaan vissen.

Noorwegen fjord

Fjorden

Noorwegen staat bekend om de fjorden. een fjord is een inham met een bergachtige kust, gekenmerkt door steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten. Hiervan zijn de Sognefjord, Hardangerfjord, Nordfjord en Osloffjord. De Geirangerfjord is de bekendste en maakt, samen met de Naeroysjord, deel uit van de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Oslo

OsloOslo is de naam van de hoofdstad, maar ook van de provincie. De stad wordt in alle richtingen omringd door heuvels en bergen. Er bevinden zich 40 eilanden in de stad, waarvan de grootste Malmoya is. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum. Akershus is één van deze bezienswaardigheden. Dit is een fort die de stad heeft beschermd tegen indringers. Op dit moment is het een bestuurlijk centrum voor het leger en dient het als museum. Het radhuset is ook bekend in Oslo. Dit is het stadhuis sinds 1950. het is ontworpen door Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Het interieur van het gebouw is ontworpen door diverse kunstenaars. Hier wordt ook de jaarlijkse ceremonie gehouden voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.
‘Karls Johans Gate’ is de hoofdstraat van Oslo. Deze straat bestaat uit diverse oudere straten. Bijna alle internationale winkelketens zijn in deze straat te vinden en is dus een aanrader voor de toeristen die graag winkelen.

Goedkoop naar: Noorwegen?

Vind jij Noorwegen leuk?