Naar Bulgarije

Beoordeling: Bulgarije

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Sunny Beach

Populaire bestemmingen


En je volgende vakantie gaat naar… Bulgarije! Huh? Precies, Bulgarije. Want Bulgarije is een sterk opkomend vakantieland en ideaal als je op zoek bent naar een goedkope vakantie. Je hebt er alles en de kosten blijven toch laag. Wat dacht je van een biertje voor minder dan een euro en uit eten voor een tientje per persoon? Dat dachten wij ook!

bulgarijeVeel mensen zouden Bulgarije niet eens op de kaart aan kunnen wijzen. Toch is het Balkanland aan de Zwarte Zee al sinds 1 januari 2007 lid van de Europese Unie. Het ligt uiteraard wel aan de grenzen van Europa; het grenst onder meer aan Turkije, Griekenland en Roemenië. Sinds de toetreding tot de EU, is het land sterk in opkomst. Bulgarije is een belangrijke doorvoerland voor goederen tussen Turkije en het midden van Europa. Het belang van Bulgarije als transportland zal alleen maar toenemen door het netwerk van snelwegen, waaraan op dit moment hard wordt gewerkt en die de belangrijkste steden met elkaar moeten verbinden.

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst!

Meer en meer toeristen besluiten hun vakantie in Bulgarije door te brengen. Logisch, Bulgarije heeft het allemaal: mooie stranden, heerlijk levendige boulevards, ruige natuur en een overvloed aan cultuur in steden als Sofia (de hoofdstad), Boergas en Varna (belangrijke havensteden aan de Zwarte Zee) en Plovdiv (met een Romeins theater) en Roese in het binnenland. Sofia is een stad die nog echt de sfeer van de stalinistische periode ademt, met grauwe gebouwen en grote, brede lanen waar militaire parades kunnen worden gehouden.

bulgarije zwarte zeeBulgarije heeft een rijke folkloristische traditie met zang en dans, klederdracht en oude ambachten. Als je meer wilt weten van de Bulgaarse cultuur, dan kun je deelnemen aan excursies naar oude plaatsen in het binnenland. Veel Bulgaarse steden ogen oosters, hier is goed te zien wat eeuwenlange Turkse overheersing met het land hebben gedaan. Na de val van het communisme omarmd het land de westerse levenswijze. In badplaatsen als Varna en Nessebar komen veel West-Europeanen voor een zonnige strandvakantie. Het bekendst is Sunny Beach, waar in het seizoen ook veel jongeren op afkomen. Je vindt er vele bars en restaurants en de prijzen van drank en eten zijn er voor westerlingen bijzonder vriendelijk! Vrijwel nergens in Europa vind je de prijzen die je in Bulgarije nog aantreft. De prijzen zijn dan ook de voornaamste reden voor de populariteit van vakanties aan de zonnige kusten van Bulgarije.

bulgarije landschapHoewel de meeste toeristen voor de zon komen, leent Bulgarije zich ook goed voor een wintersportvakantie. Er zijn veel bergen in het land, waar je ook goede skigebieden kunt vinden. Bulgarije beschikt nog over eindeloze, ongerepte natuurgebieden waar je uren kunt wandelen zonder een mens tegen te komen. Het gebied rond de Donau is vlakker en schitterend om te zien. Als je het land wilt ontdekken, kan dat goed via een cruise over deze bekende rivier.

Daarnaast zijn belangrijke attracties de Rozenvallei en het beroemde klooster van Rila. Veel toeristen maken bij een bezoek aan Bulgarije gebruik van de mogelijkheid om een jeepsafari, een excursie naar het binnenland met z’n oude dorpjes of een boottocht langs de mooie kust te maken.

Vliegen vanaf Weeze

Naar Bulgarije vlieg je met een low-budgetmaatschappij vanaf vliegveld Weeze, even over de grens bij Nijmegen. De meeste vluchten gaan naar Bourgas, dat op ongeveer 25 kilometer van de belangrijke toeristische bestemming Nessabar ligt. Ook qua tickets kun je het dus goedkoop houden.

Sunny Beach

Sunny BeachBulgarije beschikt over stranden, wat het vrijwel automatisch tot een interessante bestemming voor zonzoekers maakt. Ongeveer 70% van het toerisme gaat naar een bestemming aan de Zwarte Zee, waar alle stranden van Bulgarije zijn de vinden. De Bulgaarse benamingen van de locaties zijn voor ons onuitspreekbaar, daarom zijn ze vooral bekend bij hun vertaling. Het beroemdst is Sunny Beach (ook wel bekend als Zonnestrand), bij de plaats Nessebar. Sunny Beach ligt aan een soort baai en hoewel het tot de stad Nessebar behoort, is het eigenlijk een stad op zich (en is het ook bekender dan Nessebar). Sunny Beach heeft een kilometerslange boulevard, vol met eettentjes en barretjes waar je je voor een habbekrats tegoed kunt doen aan allerlei lekkernijen. De zomers aan de kust zijn lang en warm. Maar ook in september is het met een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius aangenaam aan de Zwarte Zee. Aan de kuststreken heeft Bulgarije een mediterraan klimaat. Sunny Beach heeft een zeven kilometer lang zandstrand dat langzaam in zee afloopt en daarom is het ook heel geschikt voor families met jonge kinderen. Naast het Zonnestrand zijn ook het Goudstrand en het Zilverstrand bestemmingen die in trek zijn bij toeristen. Er zijn de laatste jaren steeds meer luxe resorts en hotels verschenen, waar je goedkoop van all inclusive-vakanties kunt genieten.

Bulgarije is misschien wel de ideale vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar een vakantie met ‘alles erop en eraan’ en die toch niet veel geld willen uitgeven.

Goedkoop naar: Bulgarije?

Vind jij Bulgarije leuk?