Naar Gran Canaria

Beoordeling: Gran Canaria

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Spanje

Populaire bestemmingen


Gran Canaria is het populairste eiland van alle Canarische eilanden. Met als toeristische toppers Maspalomas en Playa del Ingles. Gran Canaria is gevormd door woestijnzand van de Sahara en bestaat uit duinen, ongerepte wildernis en schitterende baaien. En zon, heel veel zon.


De meeste bezoekers komen niet voor de natuur of cultuur, maar voor zon, zee en vermaak. Vooral aan de populaire zuidkust kan het toerisme massaal zijn. Gran Canaria is door het jaar heen een drukke bestemming voor zonzoekers, maar in de zomermaanden is het er extra druk. Het eiland krijgt elk jaar zo’n 2,2 miljoen bezoekers te verwerken en dit aantal stijgt nog steeds. De lokale bevolking bedraagt ongeveer 840.000 inwoners. Je hoeft dan ook geen Spaans te kennen om je op Gran Canaria te kun
nen redden. Er wordt ook volop Engels, Duits en Nederlands gesproken.

 In het voor- of naseizoen

Wanneer je je vakantie makkelijk in het voor- of najaar kunt opnemen is dat een veel aantrekkelijker seizoen om te gaan. Het is dan minder heet en minder druk, maar er zijn natuurlijk ook minder feesten en activiteiten dan in het hoogseizoen. Koud zul je het er niet hebben. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt maar liefst 22 graden Celsius. Het eiland heeft een subtropisch klimaat.

 Dé strandvakantie

Gran Canaria is in feite het levende cliché van een strandvakantie: je bent op een eiland, de zon schijnt altijd, de palmbomen wuiven in de wind en de zee is nooit ver weg. Ook is er altijd vertier in de vorm van feesten en activiteiten voor toeristen. Een andere reden voor de populairiteit van Gran Canaria zijn de goedkope vluchten. Zeker als je niet aan specifieke data vastzit, kun je regelmatig voor weinig geld op Las Palmas vliegen. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je uit bent.

Bezienswaardigheden op Gran Canaria

Gran Canaria staat niet bekend om z’n bezienswaardigheden. Tenminste, niet als het gaat om culturele uitstapjes die met historie te maken hebben. Dat betekent niet dat er niets te doen is, integendeel. Gran Canaria moet het hebben van z’n vibrerende dynamiek, z’n evenementen en z’n feesten. Buiten de zon natuurlijk, die er vrijwel altijd schijnt.

Voor wie buiten zijn resort of andere vakantieverblijf een uitstapje wil ondernemen zijn er jeep- en kamelensafari’s, attractieparken en is er natuurlijk watersport in overvloed. Er is een groot vogelpark in het zuiden en Las Palmas heeft een mooie kathedraal. In deze plaats kan men ook het huis van ontdekkingsreiziger Cristoffel Columbus en het bijbehorende museum bezoeken. Volgens de reisgidsen is het bedevaartsplaatsje Teror het mooiste dorp van Gran Canaria. In Arucas staat een Gaudische kerk.

Het bergachtige noorden van het eiland – gevormd door erosie en vulkanisme – leent zich goed voor een rondrit per jeep. Je vindt er minder stranden dan aan het zuiden, maar wel ruigere rotskusten, mooie vissersdorpjes, charmante baaien en natuurlijke zwembaden. De (haven)plaatsjes Arucas, Agaete, Firgas, Moya, Santa Maria de Guia en Galdar zijn stuk voor stuk wel een bezoekje waard.

Homoparadijs nr. 1

Gran Canaria is ook een waar homoparadijs. Het afficheert zichzelf als de belangrijkste Europese bestemming voor het gaytoerisme. Er zijn ook talloze reisgidsen op internet en in gedrukte vorm te vinden die beschrijven waar je moet zijn voor ‘toevallige’ ontmoetingen  (in de duinen van Maspalomas) of extravagante homofeesten. De meest trotse gay scenvind je rond Playa del Ingles en Maspalomas, met hun op iedere straathoek wapperende regenboogvlaggen. In die laatste plaats vindt in mei ook de jaarlijkse Gay Parade plaats, waar bezoekers van over de hele wereld op af komen. Homo’s en lesbiennes vieren een week feest onder leiding van zangers, dj’s en andere artiesten. Op de laatste dag loopt iedereen mee in een grote carnavalsparade

.

Goedkoop naar: Gran Canaria?

Vind jij Gran Canaria leuk?