Naar Spanje

Beoordeling: Spanje

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Vime Callao Garden

Populaire bestemmingen


Spanje is van oudsher dé zonbestemming. De laatste jaren zijn er tal van (verre) bestemmingen bij gekomen en kreeg Spanje concurrentie van het goedkopere Turkije. Spanje leed er niet echt onder, want Spanje staat synoniem voor zon en toeristen weten dat.

Spanje staat ook voor de mediterrane levensstijl. Het tempo ligt lager in Nederland en er is meer aandacht voor de zaken die écht belangrijk zijn. Of in ieder geval voor de zaken die de Spanjaarden belangrijk vinden. Zoals de siësta van 14.00 tot 17.00 uur. Grote bedrijven en supermarkten draaien gewoon door, maar in de dorpen in het binnenland en bij kleine winkeltjes en kantoren komt het leven op het heetst van de dag volledig tot stilstand. We moeten er niet aan denken dat we zoiets in Nederland zouden hebben (en we leggen de oorzaak van de economische crisis maar al te graag bij ‘knoflooklanden’ zoals Spanje), maar tijdens onze vakantie vinden we het toch wel heel erg charmant. De cultuur van ‘mañana, mañana’ helpt ons met het nemen van de rust die we tijdens onze vakantie zo hard nodig hebben.

Beroemd als toeristische bestemming

Spanje is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld. Niet alleen voor Nederlanders, maar voor allerlei nationaliteiten. Volgens internationale cijfers verwelkomt Spanje elk jaar zo’n 60 miljoen toeristen. De overheid omarmt hen, want de toeristen zijn van levensbelang voor de zwakke economie. Spanje is mede dankzij het Europese project al lang niet meer het arme tweedewereldland dat het in de decennia na de Tweede Wereldoorlog is geweest. Aan de andere kant staat Spanje op dit moment wel voor zijn grootste uitdaging ooit, qua economische ontwikkeling.

Goedkope vakantie? Het kan nog steeds in Spanje!

Hoewel Spanje erg veel concurrentie van andere goedkope bestemmingen bij heeft gekregen, is het nog steeds goed mogelijk een goedkope vakantie in Spanje door te brengen. Vluchten naar de Spaansa costa’s (vanaf de low-budgetvliegvelden) zijn vaak heel goedkoop, zeker als je niet aan precieze data vastzit. Gezinnen met kinderen kunnen op die manier veel geld besparen. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om met de bus naar Spanje te reizen. Busreizen naar Spanje zijn namelijk niet echt duur. Ook accommodatie aan de kust is vaak goedkoop te vinden, maar net als bij de grote concurrent Turkije moet je dan wel oppassen dat je niet in een rommeltje terechtkomt.

Zon en strand, maar niet alleen dat!

Spanje heeft gemiddeld zo’n 315 zonnige dagen per jaar, dus het moet gek lopen wil je geen zon hebben tijdens je vakantie. Spanje heeft door zijn grote kustlijn ook veel mooie stranden met badplaatsen die compleet op het toerisme zijn ingericht. Sommige bestemmingen staan specifiek als jongerenbestemming te boek (Salou, Lloret de Mar), andere bestemmingen weer specifiek als ouderenbestemming (Benidorm, Torremolinos). Voor velen is Spanje synoniem met overwinterende pensionado’s of hordes zuipende jongeren. Spanje heeft echter meer te bieden dan menigeen denkt. Zo is er prachtige groene natuur in de noordelijke gebieden, kun je er skiën in de bergen en is er een overvloed aan (historische) cultuur.

Spaande steden: volop cultuur

Cultuur tref je in Spanje bijvoorbeeld in ruime mate aan in beroemde steden als Barcelona, Granada, Sevilla, Valencia of Madrid. Barcelona wordt waarschijnlijk het meest bezocht door Nederlanders. Het is na Madrid de grootste stad van het land en tegelijkertijd de hoofdstad van de autonome regio Catalonië. Een citytrip in het (vroege) voorjaar of (late) najaar naar Barcelona is heel goed te doen, door het milde klimaat van begin maart tot eind november. In maart komen de temperaturen vaak al boven de 20 graden uit. In de zomermaanden is het in Barcelona (en dat geldt trouwens vrijwel voor heel Spanje) bloedheet en ontvluchten de bewoners de steden om massaal aan de kust verkoeling te gaan zoeken. Belangrijke toeristische hotspots in Barcelona zijn natuurlijk de beroemde basiliek Sagrada Familia, de supergezellige boulevard La Rambla, het Picasso-museum en – afhankelijk van je liefde voor voetbal – het stadion van FC Barcelona (Camp Nou). Barcelona is een schitterende stad waar je heerlijk rond kunt lopen. Vergeet vooral niet te genieten, in plaats van zo snel mogelijk alle highlights te willen zien. Let wel op zakkenrollers, die erop uit zijn om argeloze toeristen van hun portemonnees te beroven.

In het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië, heb je de schitterende stad Granada. Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada. De stad herbergt het beroemde Alhambra, één van de belangrijkste Spaande monumenten. Het Alhambra is een gigantisch Middeleeuws paleis van de Moorse heersers van het voormalige koninkrijk Andalusië. Kunststudenten uit heel Europa reizen in groten getale naar Granada af om de fijn uitgevoerde islamitische kunst te bestuderen.

De Spaanse keuken

Een ontbijt in Spanje stelt niet veel voor. Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat de Spanjaarden ontbijten met een sigaret en een kop koffie en dat is niet ver bezijden de waarheid. Toeristen zijn soms nog oprecht verbaasd als er in een hotel niet meer dan wat droog brood en plakken chorizo op tafel komen.Grotere hotels, die meer zijn ingesteld op buitenlands toerisme, kennen vaak wel meer uitgebreide ontbijt mogelijkheden.

Voor het ontbijt hoef je dus niet naar Spanje, maar de overige maaltijden van de dag maken dat meer dan goed. De Spaanse keuken heeft meer te bieden dan alleen paella. Spanje staat ook bekend om z’n tapaskeuken. Ben je op vakantie Spanje, dan kom je ongetwijfeld een leuk tapasbarretje tegen. Neem de tijd voor een uitgebreide middagmaaltijd en geniet van allerlei hapjes met vlees, vis en groenten en de allerheerlijkste olijven. Natuurlijk neem je er een goed cava of een sangria bij. Het water loopt ons al in de mond…

Goedkoop naar: Spanje?

Vind jij Spanje leuk?