Naar Zwitserland

Beoordeling: Zwitserland

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Duitsland

Populaire bestemmingen


Zwitserland vakantieWe scheuren er vaak doorheen op weg naar meer zonnige bestemmingen in het zuiden. We klagen dan wat over die bochtige wegen en de vele tunnels, waarvoor we soms urenlang in de file staan. Zwitserland is een transitland, waar ze ook nog eens een eigen munt hanteren, zodat we constant het idee krijgen opgelicht te worden. Onbekend maakt onbemind, dus. En dat is niet geheel (of liever: in het geheel niet) terecht. Zwitserland is namelijk een schitterend land dat het verdiend om ontdekt te worden, juist ver weg van de snelweg.

Zwitserland is toch wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Dat zal ook niet hebben bijgedragen aan het begrip. Het land heeft een lange geschiedenis van neutraliteit. Dat betekent dat je er niks aan hebt in het geval van oorlog (grapje, natuurlijk). Nee, Zwitsers lossen hun eigen zaakjes op. Dat heeft ze op zich geen windeieren gelegd, vandaar ook dat Zwitserland regelmatig voorbijkomt in verkiezingspropaganda als voorbeeld van een rijk land dat de Europese Unie niet ‘nodig heeft’. Hoewel Zwitserland inderdaad geen lid is van de EU, is dit toch wat kort door de bocht. Zwitserland is voor zijn economie namelijk sterk afhankelijk van zijn Europese buurlanden en heeft daarom allerlei handelsverdragen gesloten. Ook toeristen uit de ‘rest van Europa’ worden maar al te graag verwelkomd.

Zwitserland leunt dus zwaar op zijn omringende landen. De invloed van de omringende landen – Zwitserland ligt stevig in het midden van Europa verankerd tussen Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein – is ook in de taal goed merkbaar. Zowel het Duits, het Frans als het Italiaans worden in delen van Zwitserland gesproken en hebben alle drie de status van officiële taal. In het Duits heet Zwitserland ‘die Schweiz’, in het Frans ‘la Suisse‘ en in het Italiaans ‘la Svizzera’. Om toch tot een taalonafhankelijke naam voor het land te komen wordt het Latijnse Confoederatio Helvetica als officiële naam gehanteerd. De letters ‘CH‘ zie je daarom ook als landskenmerk op kentekens van Zwitserse auto’s en als domeinnaamextensie op Zwitserse websites.

Steden en gebieden

zwitserland vakantie locatiesZwitserland is een federatie van regio’s met een hoge mate van autonomie. Het land wordt gevormd door 26 zogenoemde kantons, waarvan de meeste Duitstalig zijn. Vaud, Genève, Neuchâtel en Jura zijn Franstalige kantons. Fribourg, Wallis en Bern zijn zowel Frans- als Duitstalig en Ticino ten slotte is geheel Italiaanstalig. In alle overige kantons wordt grotendeels Duits gesproken. Je zou hier rekening mee kunnen houden wanneer je naar Zwitserland op vakantie gaat. Als je je bijvoorbeeld alleen in het Duits verstaanbaar kunt maken of als je juist het idee wilt hebben dat je écht ver weg bent. In dit laatste geval zou je bijvoorbeeld een vakantie in Ticino kunnen overwegen. Daar, aan de andere zijde van de Alpen, heerst een zuidelijke sfeer, het ware gevoel van ‘la dolce vita’. Dat wordt versterkt door de alomtegenwoordigheid van de Italiaanse taal in die regio.

Zwitserland heeft ook een aantal grote steden die veel bezoekers trekken. Onder andere Bazel, Bern, Zürich, Luzern en Lugano. Daarnaast telt Zwitserland veel rivieren en riviertjes en een groot aantal bergmeren. Populaire trekpleisters zijn het Meer van Genève,   het Meer van Lugano, het Bodenmeer en het Lago Maggiore (gedeeld met Italië).

Wat te doen in Zwitserland

zwitserland activiteitenIn Zwitserland kun je met gemak een hele zomervakantie doorbrengen. Zonder zee, inderdaad, maar de Zwitserse meren bieden natuurlijk ook prettige verkoeling. Waar je heen gaat, hangt een beetje af van wat je vakantiewensen zijn. Zoek je zuiderse flair en een mediterraan klimaat? Dan ga je lekker door de Gotthardtunnel naar Ticino. Houd je van ‘echte Zwitsers‘ met ruig en bergachtig terrein, dan kun je prima terecht in Graubünden. In het noorden van Zwitserland vind je dan de meeste steden en de meeste cultuur. Basel, Bern (waarvan  het centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat) en Zürich lenen zich prima voor een stedentrip. Maar ook Genève, aan de grens met Frankrijk, is en bezoek vanwege zijn internationale allure meer dan waard. Je kunt in de steden natuurlijk uitgebreid shoppen voor luxe producten, maar reken erop dat je dan een goed gevulde portemonnee of een creditcard met een flinke limiet mee moet nemen. En zo wordt je goedkope vakantie in Zwitserland al snel een dure vakantie in Zwitserland. Wil je van alles een beetje proeven, dan kun je overigens prima terecht in Centraal-Zwitserland. Een vakantie met meerdere bestemmingen is natuurlijk ook nog altijd mogelijk.

Wintersport ZwitserlandIn Zwitserland vind je veel musea, mooie kerken en markten in zowel grotere als kleinere plaatsen. Natuurlijk kom je ook naar Zwitserland voor het schitterende natuurschoon. Ga daarom ook lekker wandelen in de natuur. Bijvoorbeeld in het enige Zwitserse Nationale Park bij Engadin, waar je 80 kilometer aan wandelpaden aantreft en waar je steenbokken, gemzen, marmotten, sneeuwhazen en veel verschillende vogelsoorten kunt spotten. Houd je niet zo van wandelen? Het klinkt misschien raar, maar fietsen is ook goed mogelijk in Zwitserland, zonder dat je over de benen van een Tour de France-winnaar of over doping hoeft te beschikken. Er zijn veel schitterende routes te fietsen die redelijk vlak zijn en waarbij je toch veel van de eindeloos mooie Zwitserse natuur en cultuur kunt zien.

Zwitserland duur?

Zwitserland DuurEen vakantie in Zwitserland kun je trouwens zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. In de toeristencentra betaal je hogere prijzen, maar zoek je een vakantiehuisje op het platteland in een minder toeristisch gebied en geniet je van het vele gratis of voordelige vermaak (wandelen, fietsen, zwemmen, bezienswaardigheden) dat Zwitserland te bieden heeft? Dan kun je er heel goed een budgetvakantie van maken.

Goedkoop naar: Zwitserland?

Vind jij Zwitserland leuk?