Naar Duitsland

Beoordeling: Duitsland

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Belgie

Populaire bestemmingen


Als je je vakantie dicht bij huis wilt houden, kun je naar NederlandBelgië, Luxemburg, maar ook naar Duitsland. Duitsland staat de laatste jaren als vakantieland weer in de belangstelling van Nederlanders. De crisis en het besef van ‘moeten besparen op de vakantie’ zullen daaraan hebben bijgedragen, maar Duitsland is in een snel tempo ‘hipper’ aan het worden.

Duitsland is dichtbij, waardoor een vakantie in Duitsland voor Nederlanders met kinderen (of voor hen die niet lang in auto, bus of vliegtuig willen zitten) aantrekkelijk kan zijn. Nederlanders houden van de hoge kwaliteitsnormen die Duitsland hanteert, en die in alle facetten van de cultuur tot uitdrukking komen. Tien jaar geleden was Duitsland bij Nederlandse vakantiegangers veel minder populair dan nu. In 2011 brachten maar liefst 2,1 miljoen Nederlanders een lange vakantie (minimaal vier overnachtingen) in het land van onze oosterburen door. Daarmee is het aantal Nederlanders dat kiest voor Duitsland in één decennium met 38 procent gestegen. Zeker sinds het WK Voetbal in 2006 zit Duitsland flink in de lift.


Ook in de wintermaanden weten Hollanders Duitsland steeds beter te vinden. In Duitsland kun je dan ook prima het jaar rond terecht. Je kunt goed langlaufen of skiën in het diepe zuiden, en al op drie uurtjes rijden heb je het onder Nederlanders populaire Winterberg, dat vaak als ‘oefenlocatie’ voor het echte werk wordt gebruikt. Maar ook mountainbiken of wandelen in de Eiffel en stedentrips naar bijvoorbeeld Hamburg of Berlijn zijn erg populair. Voor de kinderen zijn er vele attractieparken te vinden, waaronder het beroemde Europa-Park bij Rust in Zuid-Duitsland. Samen met Disneyland in Parijs en onze eigen Efteling in Kaatsheuvel behoort Europa-Park tot de grootste pretparken in Europa. Weinig kans dat jij of je kinderen je hier dan ook maar één moment zullen vervelen.

Berlijn

Berlijn profiteert al jaren van zijn imago als stad van creatievelingen en kunstenaars. Velen kiezen voor een verblijf van een paar dagen in de Duitse hoofdstad en vergapen zich dan aan het rijke aanbod aan winkels, uitgaansgelegenheden, restaurants, musea en historische plekken dat hier te bezichtigen is. Je hebt hier natuurlijk de Rijksdag, de Kurfürstendamm, de Gedächtniskirche en de bekendste stadspoort van Berlijn: de Brandenburger Tor. Ook een bezoekje aan de restanten van de Berlijnse Muur staat bij velen op het programma. Berlijn heeft als stad heel veel te bieden. Na de oorlog lag het historische Berlijn geheel in puin en wordt het tot overmaat van ramp ook nog eens in tweeën gedeeld. Maar de verwoestingen van de oorlog hadden ook een positief effect, zoals we dat in Nederland in Rotterdam ook zien. De val van de Muur heeft de moderne architectuur van de stad tot grote hoogten opgestuwd.

Goedkoop op vakantie

Of je nu houdt van uitgaan, het bezoeken van musea, shoppen of lekker eten en drinken, in Berlijn vindt je wat je zoekt. Berlijn is ook redelijk dichtbij. Vanaf de Nederlands-Duitse grens slechts zo’n 600 kilometer, waarbij je over de mooie Duitse snelwegen lekker door kunt rijden. Als je liever niet zelf rijdt, zijn er ook vele voordelige vluchten te vinden als als je echt goedkoop op vakantie wilt, boek je gewoon een goedkope busreis en laat je de chauffeur het ‘zware werk’ doen. Wil je Berlijn ervaren zoals een echte ‘Berliner’? Dan is het misschien een goed idee een appartement voor je verblijf in de stad te boeken. Dat is meestal goedkoper dan een hotel, en je voelt je meteen thuis in de stad omdat je je eigen huis hebt om naar terug te keren.

Als je een stedentrip in Duitsland van plan bent, dan ligt Berlijn voor de hand. Maar Duitsland heeft nog veel meer bezienswaardige steden. Groots op het gebied van kunst, mode en internationale allure zijn bijvoorbeeld ook Hamburg, Frankfurt en Hannover.

Eten en drinken

Duitsers houden van stevig eten mét een flinke portie gezelligheid. Houd je van stamppotten, schnitzels, worsten, en aardappelen, dan ben je in de Duitse eethuizen aan het goede adres. Er wordt veel gebruik gemaakt van streekproducten en de lokale keuken. Net als veel andere zaken in Duitsland, wordt ook veel waarde gehecht aan de kwaliteit van het eten. Naast een goede keuken beschikt Duitsland ook over een groot aantal bierbrouwerijen en een nog groter aantal verschillende bieren, waardoor er voor jou als bierliefhebber zeker een biertje van je gading bij zit. O, je houdt meer van wijn? Die uit de Elzas en de Moezel is bijzonder populair. Vooral voor witte wijnen zit je goed in Duitsland.

Milieuzones

Een paar jaar geleden heeft Duitsland de zogenoemde ‘Umweltzones’ in veel Duitse steden ingevoerd. Dat betekent dat je niet zomaar met je auto een Duitse stad mag inrijden, maar dat je auto aan bepaalde normen voor de uitstoot van schadelijke gassen moet voldoen. Het doel van het systeem is om een beter en prettiger leefklimaat in de steden te creëren. Als bewijs voor de milieuvriendelijkheid van je auto, heb je een milieuvignet nodig. Deze kun je in Duitsland zelf krijgen, maar als je al weet dat je Duitse steden gaat bezoeken, doe je er goed aan voorafgaand aan je vakantie zo’n vignet bij bijvoorbeeld de ANWB aan te vragen.

Goedkoop naar: Duitsland?

Vind jij Duitsland leuk?