Naar Belgie

Beoordeling: Belgie

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Nederland

Populaire bestemmingen


‘Ik heb getwijfeld over België, omdat iedereen daar lacht. Ik heb getwijfeld over België, want dat taaltje is zo zacht.’ Henk Westbroek wist het goed te verwoorden met z’n Goede Doel. België wordt door Nederlanders niet zo vaak in overweging genomen als vakantiebestemming, maar dat is geheel onterecht. Niet meer twijfelen over België (en ook niet in dubio staan), maar gewoon doen dus: boek je volgende goedkope vakantie eens gewoon bij onze directe zuiderburen. Allee, manneken!

België heeft vele voordelen. Ga maar na: je hoeft niet uren in de auto te zitten voor je er bent en je bent tóch helemaal weg. Je kunt kiezen voor het Franstalige deel (Wallonië), waardoor je nauwelijks nog het idee hebt dat je je op maar drie uurtjes rijden van huis bevindt. Maar – als je dat prettiger vindt – kun je ook naar Vlaanderen, waar je gewoon in het Nederlands een biertje kunt bestellen en je geen moeite hebt met het ontcijferen van de menukaart. Heerlijk, toch?

Naast zijn nabijheid heeft België bijzonder veel te bieden. Mooie brede stranden, uigestrekte bossen, mooie, historische steden en zelfs een ruig natuurgebied in de vorm van de Ardennen. België is maar klein, dus je hoeft nooit ver te rijden voor een dagje naar het strand of een uitje naar bijvoorbeeld Plopsaland.

Brugge en Gent

Brugge en Gent zijn twee steden die vaak door toeristen worden aangedaan. Mooie historische steden met een Middeleeuws centrum. Brugge is kleiner en toeristischer. Het wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, vanwege het Middeleeuwse stratenpatroon met zijn vele grachten. Uiteraard kun je hier een mooie boottrip over maken, waardoor je de historische gebouwen van het perspectief van het water kunt bewonderen. Maar vergeet ook niet lekker op een terrasje te gaan zitten om te genieten van de dorpse sfeer, de mensen en ‘la douce vie’. Het beste kom je niet alleen overdag, wanneer toeristen van heinde en verre de steden overspoelen, maar blijf je ook ‘s avonds voor een heerlijk Bourgondische maaltijd.

Gent is de grotere stad, met een bijzonder rijke geschiedenis. Het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en het imposante Kasteel Gravensteen zijn bekende trekpleisters. Gent heeft mooie winkels en pleinen en ademt de grandeur van een echt Vlaamse stad.

Antwerpen

Antwerpen is wat mondainer dan de eerste twee steden, maar een bezoek aan Antwerpen is goed te combineren met een trip naar Brugge en Gent. Bekend van Antwerpen zijn de Vogeltjesmarkt, waar je echt niet alleen maar vogeltjes kunt kopen. Je vindt een Antwerpen een groot aantal musea, zoals het Diamantmuseum – Antwerpen geldt als de diamanthoofdstad van Europa – het Scheepvaartmuseum en het Rubensmuseum. Ben je niet zo van de musea, dan vind je misschien iets van je gading in de oudste dierentuin van de wereld! Er wonen hier meer dan 5000 dieren. Sla ook de indrukwekkende haven van Antwerpen niet over.

Brussel

De hoofdstad van Europa! Brussel is een echt internationale stad en je vindt hier uiteraard vele Europese instanties, waardoor er ook vele nationaliteiten te vinden zijn. Hierdoor maakt Brussel een ware kosmopolitische indruk. Brussel puilt uit van de bezienswaardigheden: de Grote Markt, de Koninklijke Muntschouwburg, het Jubelpark met zijn triomfboog, de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, het Koninklijk Paleis… En dan hebben we het nog niet eens gehad over het overbekende standbeeld van Manneken Pis en het Atomium gehad. Dit laatste monument in het Heizelpark zou oorspronkelijk niet meer dan zes maanden blijven staan, maar overleeft inmiddels al meer dan een halve eeuw. Het monument in de vorm van een ijzerkristal biedt toegang aan toeristen (in vijf van de bollen) en een schitterend uitzicht over de imposante stad.

Ardennen

Velen komen niet voor de steden, maar voor de natuur naar België. Voor een korte of een langere vakantie. De Ardennen, een uitloper van het Eiffelgebergte in Duitsland, liggen in het zuidoosten van België, voornamelijk in Franstalig gebied. De Ardennen zijn onder te verdelen in de Lage en de Hoge Ardennen. De hoogste top is zo’n 700 meter hoog. Het gebied rond kleine rivieren als de Semois en de Ourthe trekt veel bezoekers. je vindt hier dan ook talloze campings en andere vormen van accommodatie.

Naar de Ardennen ga je over het algemeen niet voor het weer. Wolken die vanaf zee aan komen drijven worden door de toppen opgevangen, waardoor het er vaak regent en onweert. Ook in de zomer ligt de temperatuur in de Ardennen al snel vijf graden onder die in lager gelegen gebieden, al kan dat ook wel weer prettig zijn.Zeker als je in de zomermaanden aan wat pittige activiteiten mee wilt doen.

Want hoewel sommigen hier voor de rust komen, zullen de meeste bezoekers toch wel een of andere vorm van activiteit tijdens hun vakantie willen ontplooien. De Ardennen bieden daar dan ook ruim de mogelijkheid toe. Je kunt in het ruige terrein goed mountainbiken, kanoën, kayakken, abseilen en aan speleologie doen. Er wordt ook veel gewandeld in de Ardennen. Je kunt er wilde dieren als zwijnen, herten, roofvogels en lynxen tegenkomen. Het gebied is dunbevolkt. Veel jongeren trekken weg naar steden.

Het Bourgondische leven

In veel opzichten lijkt België op Nederland, in andere ook weer niet. Het voordeel van België is dat de Bourgondische cultuur er springlevend is. Terrasjes, eethuisjes en frietkotten zijn er in overvloed en als je honger hebt is eten nooit ver weg. Jazeker, er is Belgisch bier en de wereldberoemde chocolade en de Vlaamse frieten. Maar België heeft ook iets wat het jachtige Nederland reeds lang geleden is verloren. Tijdens een vakantie in België (die bovendien helemaal niet veel hoeft te kosten), zul je het aangename tempo, de taal en ‘la douce vie’ zeker leren waarderen.

Goedkoop naar: Belgie?

Vind jij Belgie leuk?