Naar Turkije

Beoordeling: Turkije

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Turkije all inclusive

Populaire bestemmingen


vakantie Turkse zuidkustDe meeste Nederlanders reizen af naar de Turkse zuidkust met z’n eindeloze stranden. Hier vindt de zonaanbidder vrijwel altijd wat hij zoekt. Hoge temperaturen – houd rekening met maxima die in de zomer continu boven de 30 graden Celsius liggen – en een warme zee. Ook in de winter (maar dan is Turkije een stuk minder populair als vakantiebestemming) zijn er nog altijd aangename temperaturen aan de zuidkust. De temperatuur daar komt zelden onder de 15 graden.

Veel bezoekers van de Turkse zuidkust zullen komen voor zon en strand en gaan dan naar de bekende badplaatsen zoals Alanya, Antalya, Bodrum, Side en Marmaris. Toch biedt Turkije veel meer dan dat. Je kunt er ook terecht voor cultuur, natuur en talloze bezienswaardigheden.

Vakantie in Turkije is nog echt goedkoop

Hollandse toeristen werden aanvankelijk door de lage prijzen naar Turkije gelokt. En nog steeds behoort Turkije tot de goedkopere vakantielanden. Maar men weet nu ook goed wat Turkije te bieden heeft. Evenveel of misschien wel meer dan landen als Spanje en Griekenland, van oudsher ook populaire zonbestemmingen. Het klimaat van Turkije is nóg zonzekerder dan van de klassiekere landen aan de Middellandse Zee. Als je het als Nederlander dus helemaal hebt gehad met de regenzomer, kan een lastminute naar de zonnige Turkse zuidkust wonderen doen.

Vliegen naar Turkije

Vliegen naar TurkijeMet uitzonderingen misschien van Turkse Nederlanders die nog wel eens in de zomer met de auto naar het land van hun ouders of andere familie reizen, gaat vrijwel iedereen met het vliegtuig naar Turkije. Logisch, want er zijn vele voordelige aanbiedingen van vluchten te vinden op de belangrijkste bestemmingen. Vooral naar de zuidkust kun je vaak een goedkope vlucht boeken. Tot de zomer van 2010 moest je voor een bezoek aan het populaire Anlanya – waar de meeste Nederlanders heen reizen – vliegen op het 125 kilometer westelijker gelegen Antalya. Voor een transfer naar Alanya moesten toeristen vervolgens nog een lange busreis maken. Maar nu is er een spiksplinternieuwe luchthaven op ongeveer 40 kilometer afstand van Alanya: Gazipasa Airport. Hoewel de meeste vluchten nog via Antalya worden verwerkt, kun je je transfertijd flink inkorten door op Gazipasa te vliegen. Weet je nog niet wat de bestemming wordt? Zoek dan eerst genoeg informatie over Turkije op om te bepalen waar je heen vliegt.

All-inclusive

De all-inclusive formule is vaak van toepassingen op vakantie naar Turkije. Je betaalt de vlucht en het verblijf in één keer en je verblijft in een luxe hotel in de buurt van de grote toeristencentra aan de kust. Een voorbeeld hiervan is Ephesia Holiday Beach Club, een kindvriendelijke club met een directe ligging aan het strand.

Betalen in Turkije

In Turkije betaal je officieel met de vrijwel waardeloze Turkse Lira. Hoewel Turkije geen deel uitmaakt van de eurozone, is het geen probleem om met euro’s te betalen. Ook in dat opzicht maakt de Turkse toeristische industrie het bezoekers graag zo makkelijk mogelijk.

Een stukje Holland in Turkije

Orange CountryToppunt voor ons Hollanders is misschien wel het 5-sterrenhotel Orange Country in de populaire badplaats Kemer. Dit is een superdeluxe resort dat zijn Nederlandse gasten het ultieme thuisgevoel wil geven. Zo’n beetje de hele grachtengordel van Amsterdam is hier nagebouwd. Het begint al als je aankomt in het hotel: de receptie is gevestigd in een nagebouwd Centraal Station van Amsterdam. Je kunt er zwemmen door de Prinsengracht en de Herengracht. De menukaart is gewoon in het Nederlands en er zijn genoeg medewerkers te vinden zie ook je moedertaal spreken. Supertoeristisch vermaak, natuuurlijk en ongetwijfeld kan het niet iedereen bekoren, maar origineel is het wel.

Cappadocië

CappadocieCappadocië is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters buiten de badplaatsen aan de kust. Vanuit plaatsen als Alanya en Antalya worden dagtrips of bezoeken voor meerdere dagen gepland. Cappadocië is beroemd vanwege zijn unieke, grillige landschap van tufsteen dat is gevormd door de drie vulkanen in het gebied. Ook bezienswaardig zijn de in het gesteente aangelegde grotwoningen en kerken. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Pamukkale

PamukkaleNaast Cappadocië is waarschijnlijk Pamukkale de belangrijkste trekpleister van Turkije. Ook hier gaan het om een door de natuur op een bijzondere manier gevormd gebied. Pamukkale ligt ten noorden van Denizli en ook hiernaartoe worden vanuit de badplaatsen excursies georganiseerd. De kalkterrassen van Pamukkale werden gevormd door kalkhoudend, warm water dat hier duizenden jaren lang stroomde. De bergwand ziet er nu uit als een bevroren waterval. Vooral bij zonsondergang, wanneer het licht met de schitterend witte kalkafzettingen speelt, is het verschijnsel adembenemend mooi.

Goedkoop naar: Turkije?

Vind jij Turkije leuk?