Naar Sunny Beach

Beoordeling: Sunny Beach

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Kos

Populaire bestemmingen


Sunny BeachSunny Beach (ook wel bekend als Zonnestrand) ligt aan de goudkust van Bulgarije, aan de Zwarte Zee. Het is de meest populaire badplaats (en in het algemeen ook de meest populaire bestemming) van Bulgarije. De toestroom van toeristen neemt jaarlijks verder toe en ook Nederlanders weten Sunny Beach steeds beter te vinden. Dat is niet zo gek, want het Zonnestrand heeft veel te bieden voor weinig geld. En dat is natuurlijk precies wat Nederlanders in een vakantie zoeken. Deze bestemming is niet alleen populair onder gezinnen met kinderen die lekker willen relaxen en spelen in een all inclusive-resort, maar juist ook onder jongeren. 

Het zonnige Sunny Beach ligt aan baai en hoort officieel bij de stad Nessebar, maar is in de laatste jaren uitgegroeid tot een stad op zich (en is het ook veel bekender dan Nessebar). De laatste jaren zijn de hotels achter de boulevard als paddenstoelen uit de grond gerezen. Grote kans dus dat je hier in een gloednieuwe accommodatie kunt verblijven. Het gouden strand van Sunny Beach is kilometers lang, net als de boulevard. Op het strand kun je heerlijk relaxen en en bijkomen van alle activiteiten en het uitgaansleven, wat hier volop leeft.

Aan de boulevard en in Flower Street gebeurt het

Flower StreetAan de boulevard van Sunny Beach tref je winkels, barretjes en eettentjes aan. Hier gebeurt het! Overdags kun je hier snuffelen tussen de spullen die de vele verkopers aanbieden, ‘s avonds kun je hier lekker eten van de Grieks en Turks georiënteerde keuken en nog later ‘s avonds is het hier feesten geblazen. Het grootste uitgaansgebied met vele kroegen en discotheken die tot in de vroege uurtjes open blijven (er geldt geen vaste sluitingstijd) ligt in Flower Street.

Aan kroegen en disco’s geen gebrek op Sunny Beach. Hier kun je volop genieten van het uitgaansleven! Veel gelegenheden zijn georiënteerd op het Nederlandse publiek. Zo heb je de Orange Disco, het Heineken House, het Slam!Café met Nederlandse personeel en Nederlandse dj’s, Partybar Flying Dutchman, de Party Hütte (een Duits feestcafé) en nog veel meer! Je ziet het, je kunt hier helemaal losgaan.

Goedkope vakantie Sunny BeachWil je gewoon genieten van een verdiende strandvakantie, omdat je bijvoorbeeld met je gezin in Sunny Beach bent? Dat kan natuurlijk ook. Het strand, de langzaam aflopende zee en de vele faciliteiten maken Sunny Beach ook een prima bestemming voor gezinnen. Maar misschien kunnen jullie dan beter wel de drukste periode in juli en augustus mijden. Bovendien moet je even opletten in welk hotel je terechtkomt. Een aantal hotels bevindt zich middenin het uitgaansgebied. Prettig als je daarop zit te wachten, misschien minder fijn als je ook je rust nodig hebt.

Engelse benamingen?

Het valt je misschien op dat de bestemmingen aan de kust van Bulgarije veelal met Engelse (of zelfs Nederlandse) benamingen worden aangeduid. Sunny Beach of Zonnestrand klinkt niet echt Bulgaars, toch? Goed opgemerkt! Dat is omdat de oorspronkelijke namen voor ons westerlingen onuitspreekbaar zijn en bovendien gebruik maken van het Cyrillisch alfabet. Je mag dus gewoon Zonnestrand en Goudstrand of Sunny Beach en Golden Sands zeggen. De voertaal in Sunny Beach is veelal Engels of Duits. In de Nederlands georiënteerde horeca vind je uiteraard ook veel Nederlands personeel. Grote kans dus dat je je biertje of snack gewoon in het Hollands kunt bestellen.

Wat is er te doen in Sunny Beach?

Pfoeh, wat is er niet te doen in Sunny Beach kun je beter vragen. Laten we beginnen met zeggen dat mensen vooral voor de stranden, de zee, het entertainment, de horeca en het uitgaansleven naar Sunny Beach komen. Je vindt hier geen uitgebreid cultureel leven. Daarvoor moet je op andere plekken zijn. Natuurlijk kun je als je hierheen gaat wel excursies maken, maar de meeste mensen die afreizen naar Sunny Beach of een andere plek aan de kust van Bulgarije, komen toch vooral voor een relaxte strandvakantie.

Je vindt daarvoor dan ook alle faciliteiten. Van het heerlijke en langzaam in zee aflopende zandstrand tot de strandtenten, de restaurants, de vele winkeltjes en de markt aan de boulevard. Vervelen hoef je je hier niet snel. Er is altijd wat te zien of te doen. De boulevard is even lang als het strand en hier is dagelijks een markt met vele kraampjes. ‘s Avonds wordt de boel opgeruimd en klaargemaakt voor het uitgaansleven, dat naast hier ook op Flower Street volop plaatsvindt.

waterpretparken sunny beachIn de zomermaanden vind je in Nessebar en in Sunny Beach twee spectaculaire waterpretparken, waar je je op de hete dagen aan de Bulgaarse kust prima kunt vermaken. Vanzelfsprekend zijn er ook allerlei andere wateractiviteiten die je aan het strand kunt doen: surfen, de bananenboot, waterskiën, een waterscooter huren… En dan kun je nog meedoen aan verschillende sport- en spelactiviteiten op het strand of je kunt mee met een boottocht of op kroegentocht. Natuurlijk zijn er in het hoogseizoen dagelijks feesten en festivals op het strand en… Je begrijpt het wel. Op Sunny Beach hoeft niks, maar mág alles.

In de omgeving van Sunny Beach

Nesebar BulgarijeWanneer je echter in de omgeving van Sunny Beach toch wat cultuur op wilt snuiven, dan kun je niet om Nessebar heen. Dit is in feite de oude stad van Sunny Beach en ze vormt een schril contrast met de vele nieuwe hotels aan de boulevard. Want Nessebar is één van de oudste steden van Europa. Op het schiereiland in de Zwarte Zee was 2000 jaar voor Christus al een nederzetting gevestigd. De stad werd toen Menabria genoemd, wat later door de Grieken is verbasterd tot Mesabria. De Slaven maakten daar weer veel later Nesebar van. Vroeger was dit een belangrijke handelsstad, maar vandaag de dag leeft ze vooral van het toerisme. De oude stad werd 30 jaar geleden al opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco, vanwege de bijzonder kleuren en opvallende architectuur. Wil je een bezoek brengen aan het oude centrum met z’n vele kerken, torens en stadsmuren, dan kun je gemakkelijk een excursie maken vanaf het Zonnestrand. Dagelijks gaan er meerder excursietochten naar de stad toe.

Sozopol Bulgarije

Een andere historische stad is Sozopol, op ruim 30 kilometer van Sunny Beach gelegen. Ook Sozopol  is een oude stad die vandaag de dag voornamelijk van het toerisme leeft. De stad werd door de oude Grieken Appollonia genoemd, ter ere van de God Apollo. Je vindt hier veel restanten van de oude stad, inclusief versterkte torens en een stadsmuur. Ook de beroemde houten huizen zijn de moeite waard. Wat verder van Sunny Beach, maar ook een aanrader is de levendige studentenstad Varna, met haar prachtige kathedralen en andere bezienswaardigheden. Andere mogelijkheden voor uitstapjes zijn de vlooienmarkt in Bourgas of een bezoek aan een zigeunerkamp. Wil je liever niet te ver weg tijdens je verblijf in Sunny Beach, stap dan gewoon op het toeristentreintje en laat je rondrijden door de plaats en door het oude Nessebar. Je ziet zo de belangrijkste hoogtepunten van de omgeving, relaxt vanuit het treintje!

Het weer in Sunny Beach

Natuurlijk komen al die vakantiegangers ook omdat het aan de Bulgaarse kust zo’n lekker weer is. Terwijl we in Nederland nog maar moeten afwachten hoe het weer zich in de zomer ontwikkelt, liggen de vakantiegangers in juli en augustus lekker met 30 graden op het strand. Het regent er in de zomermaanden bijna nooit. Ook buiten deze maanden kun je prima temperaturen verwachten en in het voor- en najaar zijn er vaak nog dikke twintigers!

Vliegen vanaf Weeze

Ook de vliegreis naar jouw zonvakantie aan de Bulgaarse kust hoeft niet veel te kosten. Naar Bulgarije kun je met een low-budgetmaatschappij vanaf vliegveld Weeze, even over de grens bij Nijmegen. Er wordt ook vanaf Schiphol en Düsseldorf gevlogen. De meeste vluchten gaan naar Bourgas, dat op ongeveer 30 kilometer van Nessebar ligt. Daarvandaan ben je binnen 30 minuten op je vakantiebestemming. Laat het feest maar beginnen!

Sunny Beach lijkt een prima vakantiebestemming voor zonzoekers die wel van wat (watersport)activiteiten, lekker eten, shoppen en uitgaan tijdens hun vakantie houden en daarvoor niet te veel willen betalen. De verwachting is daarom de het toerisme naar de Bulgaarse kust de komende jaren nog flink zal groeien! Heb je het over goedkope vakanties, dan heb je het over Sunny Beach!

Goedkoop naar: Sunny Beach?

Vind jij Sunny Beach leuk?