Naar Kos

Beoordeling: Kos

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Griekenland

Populaire bestemmingen


Kos is het kleinere broertje van Rhodos, maar ook op Kos vind je alles wat je van een zonvakantie mag verwachten (en waarschijnlijk meer). Het eiland is een van de kleinere van de grote Griekse eilanden, maar dat maakt het juist ook charmant. Kos heeft ongeveer tweemaal de oppervlakte van Texel. Door de beperkte omvang van het eiland staat het ook wel bekend als ‘fietseiland’. En inderdaad, net als ons eigen Texel is het eiland uitstekend per fiets te verkennen. Als je verblijft in Kos-Stad, Lambi of Psalidi dan is een fiets het beste vervoermiddel voor bij je accommodatie en de omliggende plekken. Vooral het noordoosten van Kos is prettig vlak en je komt hier dan ook veel fietsende toeristen tegen. Wil je eens wat verder weg, dan kun je altijd nog een scooter of auto voor één of twee dagen huren.

Kleinschalig

Wanneer veel fietsen op vakantie je toch wat te gortig is, is een scooter huren voor de hele vakantieperiode natuurlijk een uitstekend alternatief. En wanneer je dat wenst is het vanzelfsprekend ook gewoon mogelijk om een auto te huren. Bedenk wel dat je echt geen uitgebreide tours over het eiland hoeft te maken, zo groot is het gewoon niet. Met een vol programma van een dag of twee kun je heel Kos wel gezien hebben.

Zelfs Kos-Stad is meer een dorp dan een stad. Ze heeft slechts enkele tienduizenden inwoners en de stadse hectiek ontbreekt volledig. Maar dat maakt het tegelijkertijd een prettige bestemming. Je kunt hier heerlijk rondwandelen, op een terrasje zitten, lekker verse dingen kopen op te markt, in de haven gaan kijken en genieten van het uitzicht. Ook zijn er mooi beschilderde kerken en leuke winkeltjes te bewonderen. De compactheid van het eiland in het algemeen en Kos-Stad in het bijzonder maakt het allemaal extra sfeervol.

Kleinschaligheid wil trouwens niet zeggen dat een fatsoenlijk uitgaansleven ontbreekt. Goed, het is hier geen Chersonissos en het aanbod voor jongeren is ook niet zo groot als op Rhodos, maar je kunt hier zeker ook leuk uitgaan. Het nachtleven concentreert zich in Kos-Stad met de ‘Bar Street’ in het centrum en een aantal grote discotheken in het westen van de stad. Holland-fans doen eet- en feestcafé Hoek van Holland aan om een lekker Hollands gerecht te eten en te feesten op z’n ‘Nederlands’.

Met het vliegtuig of de boot

De meeste toeristen vanuit Nederland (en dat zijn er steeds meer) komen via de luchthaven van Kos op het eiland aan. Het vliegveld bevindt zich centraal op het eiland bij de stad Antimachia. Vanuit daar ben je met je huurauto of transfer binnen een half uur op je plek van bestemming. Kos wordt ook veel voor één of een paar dagen aangedaan door toeristen die met de boot komen (vaak als een reisonderdeel van eilandhoppen). Als je op Kos verblijft, kun je ook goed een dagtrip met de boot naar de bekende Turkse badplaats Bodrum doen. Bodrum is één van de mooiere Turkse plaatsen aan de kust en je kunt hier prima inkopen doen. Let wel op met nepartikelen: deze mag je officieel niet invoeren in een EU-land.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden op Kos zijn (naast de stad zelf) onder meer de Plataan van Hippocrates of het aan deze beroemde arts uit de Griekse oudheid gewijde museum. Daarnaast is er in het zuidoosten de thermale bron Embros Therme, met warm, zwavelhoudend water dat volgens velen een geneeskrachtige werking heeft. Je moet wel een beetje tegen de geur van zwavel kunnen. Op de programma’s van veel touroperators staat ook het bezoek aan het bergdorpje Zia. Hoewel dit inmiddels overspoeld wordt met toeristen en dus ook compleet op het toerisme is ingesteld, krijg je hier toch een beetje een indruk hoe het leven er vroeger in zo’n afgelegen dorpje uitgezien heeft.

Goedkoop naar: Kos?

Vind jij Kos leuk?