Naar Egypte

Beoordeling: Egypte

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Hurghada

Populaire bestemmingen


Egypte Goedkope vakantieEgypte is door de onrusten van de laatste jaren in Noord-Afrika een tijdje wat minder populair geweest, maar daar begint inmiddels weer verandering in te komen. Met het redelijk stabiele klimaat onder de nieuwe Egyptische president heeft deze voormalige toeristenmagneet de weg naar boven weer gevonden. Dat was te verwachten, want Egypte is één van de oudste vakantielanden ter wereld. En niet zonder reden!

De liefde van toeristen voor Egypte gaat lang terug. Zelfs de oude Romeinen waren er al helemaal weg van, getuige de Egyptische zuilen en piramides die ze her en der in hun eigen rijk hebben gebouwd, waaronder in Rome zelf. Egypte biedt dan ook veel voor de verwende toerist. Een overvloed aan historie, cultuur, stranden, een mooie zee met alle watersportmogelijkheden die je maar kan wensen en natuurlijk een weerklimaat waarin de zon altijd schijnt.

Nederland gaat maar liefst zo’n 25 keer in Egypte, maar de grootste delen van het land zijn woestijn waar niemand woont. Rondom de Rode Zee bevinden zich de belangrijkste toeristische bestemmingen. Je kunt in het heldere water hier geweldig snorkelen en duiken. Toch komen toeristen natuurlijk niet alleen voor een strandvakantie. Sommigen willen graag ook iets van de oudheidkundige monumenten zien. De wereldberoemde piramides zijn daarvan natuurlijk de bekendste. Maar ook de streek rondom de Nijl is populair. 

De Nijl

De NijlDe Nijl loopt als een levensader door Egypte en mondt uit bij Caïro, in de Middellandse Zee. De Nijl is vaak onderdeel van een rondreis door Egypte. Veel toeristen maken ook een zogeheten Nijlcruise, een heerlijk ontspannen manier om door het zonnige Eqypte te reizen en tegelijkertijd veel van de hoogtepunten die zich langs de rivier bevinden te zien. Een vakantie op de Nijl is ook los van een eventuele rondreis te boeken en is op zich al meer dan de moeite van het afreizen waard. Aangezien de Nijl al eeuwen de levensader van Egypte vormt, zijn er veel historische bouwsels, zoals de beroemde tempel van Abu Simbel, op haar oevers te zien. Bijzonder is ook de omgeving van Luxor, het vroegere Thebe. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om bij diverse bijzondere bezienswaardigheden van boord te gaan en de Egyptische steden en tempels van dichtbij te bewonderen. Ook leuk is dat je via een boottocht op de Nijl kennismaakt met het groene Egypte, terwijl het grootste deel van het land uit onherbergzame woestenij bestaat. Natuurlijk kun je aan boord ook heerlijk relaxen en genieten van de luxe. Er worden cruises op tal van verschillende schepen en van diverse lengte aangeboden.

Rode Zee

Rode ZeeVeel accommodaties bevinden zich aan de Rode Zee. Hier komen zowel veel Europeanen als Arabieren. Ook het toerisme uit Rusland is hier de laatste jaren flink in opmars. De Rode Zee is beroemd vanwege het heerlijk warme en heldere zeewater, waarin je heel goed kunt leren duiken. De koraalriffen en het zeeleven in de Rode Zee behoren tot de mooiste in de wereld. Als je niet van duiken of snorkelen houdt, zijn er natuurlijk ook tal van andere watersporten te beoefenen. En anders geniet je gewoon van het strand en het leven daaromheen. De belangrijkste badplaatsen zijn Hurghada, Sharm-el-Sheikh en El Gouna en ook wel Marsa Alam, Taba Heights en Dahab.

Piramides van Gizeh

Piramides van GizehTijdens een vakantie in Egypte mag een bezoekje aan de piramides eigenlijk niet ontbreken. Al was het maar omdat bij thuiskomst iedereen zal vragen: ‘En, heb je nog piramides gezien?’ Zonder gekkigheid: deze historische bouwwerken zijn indrukwekkend voor elke bezoeker. Je vindt ze op verschillende plekken in Egypte, maar de beroemdste liggen op enige afstand van de Egyptische stad Gizeh en worden dan ook de Piramides van Gizeh genoemd. De piramides werden ongeveer 2500 jaar voor Christus gebouwd en liggen er door hun vernuftige constructie nog prima bij. Even ten oosten van het piramidecomplex bevindt zich ook de bekende Sfinx van Gizeh.

De Vallei der Koningen

De Vallei der KoningenEen andere bekende historische locatie in Egypte is de Vallei der Koningen. Dit is een uitgestrekte begraafplaats van de Egyptische koningen (de farao’s) uit de periode van ruwweg 1500 tot 1000 voor Christus. Het bekendste graf is dat van Toetanchamon. Maar er zijn ook andere tombes te bezoeken. Steeds is een deel van de ruim 60 graven te bezoeken. Het westelijke deel van de vallei is over het algemeen alleen voor onderzoekers toegankelijk. Al in de oudheid werden de graven van farao’s geopend door grafrovers. De Egyptenaren probeerden hun dode koningen en de met hen begraven waardevolle spullen te beschermen door de ingang van de graven zo goed mogelijk te verbergen.

Luxor

LuxorDeze stad aan de Nijl was in vroeger tijden de hoofdstad van Opper-Egypte. Ze had toen de naam Thebe. Het middelpunt van de stad wordt gevormd door de massieve Tempel van Luxor. De moderne stad is om deze tempel heen gebouwd. Ook indrukwekkend is het tempelcomplex van Karnak. Maar het is zeker niet alleen oudheid wat de klok slaat in Luxor. Het moderne Luxor biedt ook genoeg vermaak in de vorm van cafeetjes, barretjes en restaurants, hoewel het niet zo groot is als bijvoorbeeld Caïro of Alexandrië, waar veel meer mensen wonen.

Als vrouw alleen is het niet aan te raden om er alleen of met vriendinnen op uit te trekken. Dat geldt zowel voor de steden als daarbuiten. Eén van de verschillen tussen de westerse en de Arabische cultuur is dat alleenreizende vrouwen onderwerp van bijzondere aandacht van lokale mannen kunnen zijn. In het bijzonder als je te blote kleding draagt. Het is aan te raden om gepaste kleding te dragen voor het land waarin je je bevindt en reizen in mannelijk gezelschap voorkomt ongewenste aandacht. Op het strand kun je natuurlijk wel een bikini dragen, maar ook hier geldt: liever niet te bloot.

Klimaat

Veel mensen boeken een vakantie naar Egypte vanwege de zon. Regen is zeldzaam in Egypte. In Luxor valt bijvoorbeeld slechts één millimeter regen per jaar. De maanden waarin regen nog weleens voorkomt zijn april en november. April is daarbij de ‘lentemaand’ en november’ de herfstmaand. De beide maanden luiden het wisselen van de seizoenen in en dat zijn er in Egypte in feite slechts twee. Een heet seizoen dat na april begint en tot november duurt en een koeler seizoen van november tot april. Ook in de koelere periode is het in de badplaatsen van Egypte meestal prima weer voor een strandvakantie. Jaarrond is Egypte dus een prima bestemming als je ons grauwe klimaat even wilt ontvluchten om wat zon te pakken.

Goedkoop naar Egypte

Je kunt verschillende reizen naar Egypte boeken, afhankelijk van je wensen. Een rondreis, een Nijlcruise of een strandvakantie aan de Rode Zee (al dan niet met excursies) behoren tot de meestvoorkomende mogelijkheden. Ook worden veel hotels op basis van all inclusive geboekt. Maar eenvoudige bestemmingen met minder luxe zijn ook goed te vinden. Afhankelijk van je budget kun je keuzes maken die je vakantie goedkoper of duurder maken. Zoals bij alle zonvakanties geldt dat je je vooral goed moet oriënteren op de aanbiedingen. Vroeg boeken kan lonen om geld te besparen, net als het kiezen voor een last-minutevakantie naar Egypte. Hoe je vakantie er ook uit komt te zien, een bezoek aan dit fantastische land van zon, historische hoogtepunten en farao’s zul je meenemen als een herinnering voor heel je leven.

Goedkoop naar: Egypte?

Vind jij Egypte leuk?