Naar Rome

Beoordeling: Rome

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Italie

Populaire bestemmingen


Rome is een geweldige stad. Hier vind je alles wat je van een moderne wereldstad mag verwachten én heel veel extra’s. Als voormalige hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk, heeft Rome zelfs de meest gelouterde reizigers het allerbeste te bieden.

Lopend door Rome (inderdaad, te voet Rome verkennen is echt de beste manier) waan je je in een openluchtmuseum. Bij je eerste bezoek aan deze stad zul je van de ene verbazing in de andere vallen. Er is zo veel te zien! Obelisken, Romeinse opgravingen, antieke stadspoorten, musea en fonteinen in overvloed. In schril contrast met de museumachtige uitstraling staat de drukte. Naast de ongeveer 3,7 miljoen inwoners van de metropool Rome, struikel je hier het hele jaar door over de toeristen. Die drommen dagjesmensen en vakantiegangers verzamelen zich rondom de grote toeristische trekpleisters, waarvan we er hieronder een paar zullen bespreken.

Colosseum

Colosseum RomeDeze 2000 jaar oude Romeinse arena is letterlijk één van de grootste trekpleisters van Rome. Het Colosseum is werkelijk kolossaal en is samen met de Arena van Verona het best bewaarde amfitheater van Italië. Het werd in het jaar 80 voltooid en de openingsspelen duurden 100 dagen. In de loop van de geschiedenis heeft het diverse natuurrampen en plunderingen overleefd. Hoewel het niet meer zijn oorspronkelijke afmetingen heeft, is het nog steeds een bijzonder indrukwekkend bouwsel dat bij je eerste bezoek aan Rome eigenlijk niet op je lijstje van te bezoeken musea mag ontbreken. Let op: dat vinden meer mensen, dus er staan vaak lange rijen wachtenden voor de kassa.

Pantheon

Pantheon (Rome)Dit bijzondere gebouw dateert uit dezelfde periode als het Colosseum. Het Pantheon bestaat uit een betonnen koepel met daarin een ‘oog’, waardoor de zon op een spectaculaire manier naar binnen kan schijnen. Natuurlijk kan het op deze manier ook binnen ‘regenen’. De vloer is dan ook schuin om het regenwater af te voeren. Lange tijd droeg het Pantheon het record van het gebouw met de grootste koepel ter wereld. Tot vandaag de dag heeft het de grootste koepel van ongewapend beton. De opening in de koepel was een slimme truc van de Romeinen om te voorkomen dat de koepel door aardbevingen beschadigd zou raken.

Forum Romanum

Forum RomanumHet Forum Romanum ligt centraal in de stad, naast het Colosseum. Dit was vroeger het politieke en economische centrum van de stad en haar machthebbers. Forum Romanum betekent letterlijk ‘Romeins marktplein’ en hier was het waar in vroeger tijden alles gebeurde. Het Forum Romanum is eeuwenlang in gebruik geweest als marktplein, overdekt winkelcentrum, zetel van de senaat en plek waar recht werd gesproken. Hoewel er in de loop der tijd veel van de prachtige tempels en gebouwen is verdwenen, is het toch indrukwekkend om hier rond te lopen en te bedenken dat wat je ziet vaak meer dan 2000 jaar oud is.

Vaticaanstad

VaticaanstadEen trip naar Rome zal voor velen niet compleet zijn zonder een bezoek aan Vaticaanstad. Dit onafhankelijke stadje ligt binnen de stadsgrenzen van Rome en biedt een thuis aan zo’n 200 vaste bewoners. De paus zwaait de scepter over het Vaticaan en is daarnaast natuurlijk het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Vaticaanstad kun je gewoon binnenlopen (bereikbaar via lijn A van de metro), maar als je de musea wilt bezoeken doe je er goed aan van tevoren kaartjes te regelen. Net als bij het Colosseum is het hier een groot deel van het jaar enorm druk met toeristen.

Met het beschrijven van bovenstaande toeristische highlights doen we eigenlijk geen recht aan alles wat Rome te bieden heeft, want die lijst is bijna eindeloos. Veel toeristen komen bijvoorbeeld speciaal ook voor de Trevifontein, het Piazza Navona, de Spaanse Trappen, de Engelenburcht en de Bocca della Verità. Zo hoef je je bij een bezoek aan Rome nooit te vervelen. Bijkomend voordeel: veel van de attracties die je in de Eeuwige Stad terugvindt zijn gratis te bezichtigen. Daarom kan een citytrip aan Rome prima dienst doen als goedkope vakantie!

Openbaar vervoer

openbaar vervoer romeLaten we er maar eerlijk over zijn: het openbaar vervoer in Rome is een drama. Er rijden trams en bussen, maar het uitpluizen van de dienstregeling is een heel gedoe. Bovendien zitten ze zelf ook vaak vast in het verkeer en worden ze geteisterd door zakkenrollers. Het beste ben je waarschijnlijk af in de metro. Deze brengt je snel en eenvoudig door Rome, maar er zijn slechts twee metrolijnen: lijn A en lijn B. Een derde lijn (lijn C) is al jaren in aanbouw (en een vierde lijn staat gepland), maar door alle archeologische vondsten die worden gedaan kan het nog wel een tijdje duren voordat het metronetwerk eindelijk kan worden uitgebreid. Het moeizame openbaar vervoer is het gevolg van een schitterende oudheidkundige stad die is uitgegroeid tot een wereldstad die toeristen van over de hele wereld aantrekt. Gelukkig zijn veel attracties in Rome op loopafstand van elkaar.

Citytrip Rome

Rondom eerder genoemde hotspots in de stad Rome is het eigenlijk het hele jaar door druk. Het gaat je niet lukken om alle bezienswaardigheden van Rome tijdens één bezoek aan de stad te zien. Maak dus vooraf (eventueel aan de hand van een reisgids) een keuze wat voor jou de echt belangrijke dingen zijn en welke zaken je eventueel zou willen zien als je tijd over hebt. 

Op sommige tijdstippen – zoals vroeg op de dag – zijn bepaalde attracties minder druk en daar kun je je voordeel mee doen. Een andere tip wanneer je minimaal drie dagen in Rome bent, is het aanschaffen van een Roma Pass. Hiermee heb je gratis toegang tot het openbaar vervoer, kun je twee musea gratis bezoeken, krijg je kortingen en hoef je niet in de rij voor de kassa te staan! Wees ook op tijd met het boeken van je vliegticket en hotel een goede website je te oriënteren kun je hier vinden.

Wil je een citytrip naar Rome maken én alle highlights zien? Reserveer dan minimaal een paar dagen. Rome heeft een compact centrum en veel kun je te voet afleggen, maar alle bezienswaardigheden in één weekend proppen, zullen we je niet aanraden. Het is juist ook lekker om de tijd te nemen en de stad op je te laten inwerken, zodat je op zoek kunt naar de straatjes, steegjes en adresjes die áchter de obligate hotspots liggen. Met iets meer geduld krijg je dan ook wat mee van het échte Rome.

Een citytrip naar Rome kun je ook heel gemakkelijk het hele jaar door maken, maar de prettigste tijden zijn wel het (vroege) voorjaar en het (late) najaar. In maart en april is het toeristenseizoen nog niet volledig op gang gekomen en hoef je in ieder geval niet samen met de vakantiegangers uit de zomerperiode voor de rij bij het Colosseum te staan. Hetzelfde geldt voor de najaarsperiode in oktober en november. Bijkomend voordeel is dat het in Rome – door de zuidelijke ligging van de stad – in deze maanden vaak prima weer is. Eind oktober noteer je in Rome vaak een temperatuur van nog rond de 25 graden Celsius. Ook eind maart of begin april zit het voorjaar vaak al flink in de lucht. Van juni tot en met september kun je in Rome de grootste drukte verwachten. Juli en augustus kun je beter helemaal mijden.

 

Goedkoop naar: Rome?

Vind jij Rome leuk?