Naar Kreta

Beoordeling: Kreta

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Griekenland

Populaire bestemmingen


Kreta is meer dan alleen het jongerenparadijs Chersonissos! Kreta is razend populair onder vakantiegangers in alle soorten en maten. Kreta staat voor een fantastisch klimaat, prachtige natuur, traditionele dorpjes, adembenemende kusten, een overvloed aan cultuur en een gezellig Griekse sfeer. Kortom, Kreta heeft ‘t!

 Kreta is één van de belangrijkste Griekse vakantiebestemmingen, zo niet dé belangrijkste.  Kreta is het grootste eiland van Griekenland (en het vijfde eiland van de Middellandse Zee) en heeft 1000 kilometer aan kustlijn, met schitterende stranden die groot genoeg zijn voor iedereen.

Massatoerisme of authentieke dorpjes

Natuurlijk zijn de plekken waar het massatoerisme heerst aan de noordkust, ruwweg tussen Heraklion en Malia, in de zomermaanden wel druk, maar Kreta heeft meer te bieden dan dat. Aan de zuidkust zijn de stranden smaller en kleiner dan in het noorden, maar vind je wel charmante baaitjes. In het binnenland tref je hoge bergen en valleien aan. Houd je van wandelen, dan kun je je hart ophalen met een wandeling van 18 kilometer door de Samariakloof. Als je de echte Kretenzische sfeer wilt proeven, kun je naar de kleine dorpjes in het binnenland afreizen en daar op eigen gelegenheid met de gastvrije lokale bevolking kennismaken. Een huurauto is het ideale vervoermiddel om het eiland te ontdekken.

Waar je ook van houdt, op Kreta kun je het doen (of eten!). Daarom is Kreta bij uitstek geschikt voor mensen die houden van een gevarieerde vakantie. Een dagje strand, een nachtje swingen in de disco, een bezoek aan authentieke dorpjes met hun mooie kerken of aan prachtige paleizen uit de Minoïsche tijd? Op Kreta kan het allemaal! ‘s middags of ‘s avonds geniet je dan van al het heerlijks dat de Griekse keuken te bieden heeft.

Een rijk stukje Griekenland

Het eiland is groot genoeg om de verschillende soorten toeristen op hun wenken te bedienen en het tegelijkertijd voor iedereen gezellig te houden. Dat moet ook wel, want op jaarbasis doen maar liefst 6 miljoen toeristen het eiland aan. Dat is een derde van het totaal aantal toeristen dat Griekenland jaarlijks te verwerken krijgt. Dat is goed nieuws voor de bevolking, die op Kreta veel gemakkelijker een baan vindt dan op het vasteland. De werkloosheid op Kreta is zo ongeveer de laagste van heel Griekenland. Daarnaast is de regio veel rijker dan het gemiddelde van alle Griekse regio’s. Als het toeristenseizoen min of meer is afgelopen (hoewel Kreta ook ‘s winters goed wordt bezocht), houden veel inwoners zich bezig met de landbouw. Vooral het verbouwen van olijven is big business op het Griekse eiland. Door het gunstige klimaat zijn de olijven en de daarvan afgeleide olie van bijzonder goede kwaliteit.

Ook veel Nederlanders bezoeken Kreta. Het gaat om zo’n 230.000 landgenoten per jaar. De meeste van hen landen op het internationale vliegveld van Heraklion. Een kleiner aantal komt op de tweede internationale luchthaven Chania aan.

Droge, hete zomers

Kreta ligt slechts 300 kilometer van het Afrikaanse Libië vandaan, en dat merk je goed in het klimaat. De zomers zijn er droog en heet met daggemiddelden van boven de 30 graden. Boven de 40 is ook geen uitzondering. Door de ligging midden op zee staat er wel altijd een prettig briesje, waardoor het nooit echt benauwd wordt. De winters zijn mild met 15-20 graden als gemiddelde temperaturen. Er valt wel vrij veel regen in de winter.

Goedkoop naar: Kreta?

Vind jij Kreta leuk?