Naar Kroatie

Beoordeling: Kroatie

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Tenerife

Populaire bestemmingen


Kroatië is sterk in opmars als vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Het land aan de Adriatische Zee heeft de vorm van een halve maan en was vroeger deel van Joegoslavië, maar dat is inmiddels al lang verleden tijd. Het moderne Kroatië met z’n eindeloze kust, prachtige natuur en mooie steden trekt inmiddels zelfstandig vele toeristen. In 2012 was Kroatië zelfs gastland van de Vakantiebeurs. Verwacht wordt dat het aantal Nederlandse toeristen (nu al meer dan 300.000 per jaar) nog veel verder zal stijgen, onder meer door toetreding tot de Europese Unie.

Goedkope vakantie KroatiëMensen die houden van de mediterrane cultuur, zullen aangenaam verrast worden door Kroatië. De rotsachtige kuststreek van zo’n 1800 kilometer lang lijkt een beetje op die van Griekenland, met vele eilandjes waarvan maar een klein aantal bewoond is. Qua bezienswaardigheden, Romeinse theaters en andere Romeinse overblijfselen en idyllische stadjes heeft het dan weer veel van Italië weg.

Strandliefhebbers komen in Kroatië goed aan hun trekken. De Adriatische Zee is helderblauw en er zijn mooie, grote stranden. Bij de dorpjes aan zee kun je genieten van leuke haventjes met oude vissersbootjes waar het leven zich doorlopend op een minder hectische wijze dan bij ons voltrekt.

Kroatië: veel meer dan een strandvakantie

Kroatië is trouwens veel meer dan de kust alleen. Ook in het binnenland is veel te zien en te doen en het landschap is heel divers. Het land beschikt over acht nationale parken met in totaal zo’n 1000 vierkante kilometer aan bijzondere natuur. In het noorden van het land tref je heuvels, groene vlakten en veel water aan. Verder landinwaarts zijn grote bossen en bergen.

Net als in het aan de overkant van de Adriatische Zee gelegen Italië, heb je in Kroatië veel sfeervolle Middeleeuwse plaatsjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De auto laat je achter aan de rand van het stadje of dorpje en dan slenter je heerlijk door de smalle en soms steile straatjes en steegjes. Geniet van een uitgebreide lunch en het heerlijke weer op een charmant pleintje of bezoek een van de vele locaties waar je bijzondere Romeinse opgravingen en overblijfselen kunt bekijken.

Porec, Rovinj en Pula

provincie Istrië VakantieDeze bekende Kroatische steden liggen in de provincie Istrië, het schiereiland aan de Golf van Triëst. Veel landgenoten maken hier voor het eerst kennis met Kroatië, omdat het het dichtst bij Nederland ligt. Het is dan ook een mooi gebied met een rijke kust en veel cultuur. Al in de Romeinse tijd was Istrië een populaire toeristische bestemming. Je vindt hier de bezienswaardige steden Porec, Rovinj en Pula. Overblijfselen uit oude tijden, kronkelige straatjes, een gemoedelijke sfeer, hier vind je het allemaal. In Pula staat een schitterende arena uit de Romeinse tijd, in grootte de zesde van het Romeinse Rijk die nog is overgebleven. Porec heeft een prachtig historisch centrum en een indrukwekkende boulevard aan zee. Rovinj beschikt over een mooie, oude stadskern met straatjes die vaak steil omhooglopen en een adembenemende ligging aan de kust.

Split en Dubrovnik

Deze stedennamen kennen we nog wel van de restaurants met Joegoslavische keuken. Ze liggen veel verder naar het zuiden in de provincie Dalmatië. Dubrovnik ligt zelfs bijna helemaal in het zuidelijkste puntje van Kroatië. Lang niet alle toeristen uit Nederland zullen zo ver komen, maar doe je het wel dan word je zeker beloond. Wanneer je vanuit Split verder reist in zuidelijke richting, wordt Kroatië op een gegeven moment onderbroken door een deel van Bosnië en Herzegovina. Vreemd genoeg is het land op de vaste wal hier niet aaneengesloten. De route langs de bochtige kustweg is echter wel bijzonder mooi. Er zijn trouwens plannen om de snelweg vanaf Split verder door te trekken, wat de reistijd aanzienlijk zou bekorten.

Dubrovnik zelf is een oude vestingstad en is geheel ommuurd. De oude stadskern staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt hier schitterende kerken, een Franciscaner klooster, een oude haven en een rijk cultureel leven. Dubrovnik is door middel van veerdiensten verbonden met onder andere Bari en Ancona in Italië.

Split is de tweede stad van Kroatië. Je vindt hier een grote haven met veerdiensten naar vele eilanden en onder meer naar Ancona in Italië. Grote publiekstrekker is het Romeinse paleis van Diocletianus en de directe omgeving met winkels, markten en de kathedraal van Sint-Domnius. Een groot deel van het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst.

Zagreb

Zagreb KroatiëVeel toeristen in Kroatië verblijven in de kuststreken en slaan Zagreb – dat ver in het binnenland ligt – daarom maar over. Dat is jammer, want de hoofdstad van Kroatië heeft veel cultureel moois te bieden. In de bekende cijferlijsten worden maar liefst 44 musea, 33 theaters en 22 bezienswaardige kerken genoemd. Het indrukwekkende Kroatisch Nationaal Theater werd gebouwd in 1895 en ook bezienswaardig is de kathedraal. Zagreb is nog vrijwel onontdekt door Nederlanders, maar biedt vrijwel dezelfde grandeur als Wenen en Boedapest. Kortom, een prachtige oude stad met veel sfeer op de Balkan!

Kroatië: ideaal voor low-budgetvakanties

Omdat Kroatië nog niet door de grote massa is ontdekt (maar dat zal niet lang meer duren), kun je er vaak nog heel voordelig terecht. Kroatië leent zich er goed voor om rond te trekken en als je op de bonnefooi met een tentje gaat, kun je je vakantie heel goed low-budget houden. Zorg er dan wel voor dat je een goede, actuele campinggids bij je hebt. Vooral in het noorden en aan de kust van het land zijn vele campings te vinden. Daarbuiten moet je soms wel even goed zoeken.

Lid van de Europese Unie

Kroatië wil graag toetreden tot de Europese Unie en deze verwelkomt haar nieuwste lid op 1 juli 2013. De verwachting is dat het Europese lidmaatschap de populariteit van Kroatië nog verder zal doen stijgen.

Voorlopig maakt Kroatië nog geen deel uit van de eurozone. Je kunt in Kroatië dus officieel niet met euro’s betalen, hoewel het goed mogelijk is dat ze her en der geaccepteerd worden. De lokale munteenheid is de kuna. Wel is het gemakkelijk om gebruik te maken van je creditcard of de talrijk aanwezige pinautomaten.

 In Kroatië wordt Kroatisch gesproken, maar vaak kun je er ook goed terecht met Duits of Engels. In Istrië bevindt zich een Italiaanstalige minderheid.

Goedkoop naar: Kroatie?

Vind jij Kroatie leuk?