Naar Alanya

Beoordeling: Alanya

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Turkije

Populaire bestemmingen


Alanya is verreweg de populairste bestemming onder Nederlanders die naar Turkije op vakantie willen. Het relatief kleine stadje is daardoor uitgegroeid tot een compleet op het toerisme ingerichte bestemming. Winkels zijn tot laat open, er zijn bars en disco’s en er zijn altijd activiteiten te ontplooien. Qua bezienswaardigheden heeft Alanya buiten een druipsteengrot en het fort uit de 13de eeuw op de rots niet veel te bieden, maar daar komen de bezoekers dan ook niet voor.

De temperatuur ligt in de zomer vrijwel altijd boven de dertig graden en regelmatig ook boven de veertig. Met dergelijke temperaturen kun je je maar beter een beetje koest houden en dat is wat de meeste mensen dan ook doen. Strandliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken op het brede zandstrand, dat door de rots is verdeeld in een Ooststrand en een Cleopatrastrand.

Hotels in de stad of aan het strand

De meeste hotels bevinden zich aan de overzijde van de boulevard, er zijn er ook een paar die zich aan de zeezijde van de boulevard bevinden en enkele hotels vind je op het strand (zoals bijvoorbeeld het Azak Beach direct aan het Cleopatrastrand). Als het belangrijk voor je is dat je van je hotelkamer direct in je zwembroek het warme zand op huppelt, doe je er goed aan de locatie van je hotel vooraf te bestuderen.

Omdat Alanya zo populair is onder toeristen, is de hele stad erop ingesteld met restaurantjes, winkeltjes en marktjes. Overal vind je (soms opdringerige) verkopers die je van alles willen aansmeren omdat het – om maar eens wat te noemen – goedkoop is (‘Billiger als Aldi!’, ‘allemachtig prachtig’, ‘kijken niet kopen’, je hoort de klassiekers in het Nederlands en in het Duits regelmatig voorbijkomen). Voor sommigen klinkt dit nu als een verschrikking, maar als je je mannetje of vrouwtje staat en je van een échte strandvakantie houdt, dan valt het allemaal wel mee.

Excursies naar het binnenland

Hoewel er in Alanya zelf niet veel meer te doen is dan op het strand liggen, mensen kijken en je tegoed doen aan all-inclusivemaaltijden, kun je natuurlijk trips naar het binnenland boeken. Deze kun je via de reisorganisatie boeken, maar ter plekke kun je het ook prima – en voordeliger – regelen. Aan te raden is bijvoorbeeld een jeepsafari door de heuvels van het achterland van Alanya. Daarvandaan kun je de stad en haar baai mooi zien liggen. Ook is het mogelijk om te gaan raften of wildwaterkanoën op de rivier die in het Taurusgebergte ontspringt. Dan zijn er nog de lokale excursies (die vaak gratis worden aangeboden) die je langs enkele attracties, winkels of ateliers brengen waarvan de eigenaren een graantje hopen mee te pikken.

Vliegen op Alanya

Tot voor kort moest er voor een vakantie naar Alanya op Antalya gevlogen worden, waarna nog een vermoeiende busreis langs de kust naar Alanya en diverse hotels volgde. Sinds de zomer van 2010 is het ook mogelijk om vanaf diverse bestemmingen op het nieuwe vliegveld Gazipasa te vliegen, waardoor de transfertijd flink wordt bekort. De meeste (low-budget) vluchten gaan echter nog altijd via Antalya.

Als je niet echt aan specifieke data vastzit, kun je nog steeds een heel goedkope vlucht in combinatie met een verblijf in Alanya boeken. Zon en zee zijn gegarandeerd!

Goedkoop naar: Alanya?

Vind jij Alanya leuk?