Naar Jakarta

Beoordeling: Jakarta

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: New York

Populaire bestemmingen


JakartaJakarta vormt in alle opzichten het centrum van de Republiek Indonesië. Met zo’n tien miljoen inwoners (en nog meer in de stedelijke conglomeratie) is het de grootste stad van de eilandenarchipel en eveneens de grootste metropool van Zuidoost-Azië.

De stad is meer dan 300 jaar in Nederlandse handen geweest en stond in die periode bekend als Batavia. Het eiland Bali was al langer bekend als toeristische bestemming (vooral voor huwelijksreizen), maar Java (waar de stad Jakarta op ligt) groeit de laatste tijd in populariteit.

Jakarta IndonesiëNederlanders zijn vooral geïnteresseerd in de restanten van het koloniale verleden. Bijvoorbeeld de oude VOC-haven Sunda Kelapa (ook de oorspronkelijke naam van de stad), de regeringsgebouwen en het paleis en het geheel gerestaureerde Nederlandse stadhuis. In Jakarta is ook nog een echte Nederlandse ophaalbrug te vinden, die onlangs geheel is gerestaureerd.

Jakarta wordt vaak aangedaan als tussenstop tijdens een rondreis over Java of in combinatie met andere eilanden. Een stedentrip naar alleen Jakarta kan natuurlijk ook, maar geeft wel een wat eenzijdig beeld van de Indonesische cultuur. Toch hebben Jakarta en zijn onmiddellijke omgeving genoeg te bieden voor een actieve én ontspannende vakantie met een overvloed aan cultuur.

Je moet er wel rekening mee houden dat Jakarta een drukke en chaotische stad is. Je zult ook kennismaken met smog, vervuiling en armoede. Sommigen vinden Jakarta dan ook geen leuke stad. Maar als ervaren reiziger laat je je door dat soort dingen niet tegenhouden, of wel? Reizen in Zuidoost-Azië is nou eenmaal niet hetzelfde als reizen binnen Europa. En voor degenen die wel van dit soort Oosterse steden houden, heeft Jakarta best veel te bieden.

Bezienswaardigheden

Wat zijn dan zoals de grote bezienswaardigheden in Jakarta? Wat je precies wilt zien, bepaal je natuurlijk zelf. Hier schotelen we je een aantal populaire attracties voor die veel toeristen willen niet willen missen.

Istiqlal Moskee

Istiqlal MoskeeIndonesië is het grootste moslimland ter wereld. Logisch dat je hier veel moskees aantreft. De Istiqlal Moskee in Jakarta is een bijzondere. Deze grote moskee werd gebouwd na de onafhankelijkheid van Nederland. ‘Istiqlal’ betekent ook onafhankelijkheid in het Indonesisch. Het is de op twee na grootste ter wereld en er kunnen wel 120.000 mensen tegelijk in. Indrukwekkend, dat kun je je wel voorstellen! Ook de architectuur is bijzonder.

Sunda Kelapa

Sunda Kelapa JakartaSunda Kelapa is de oude haven van Jakarta. Hier was het waar de Nederlanders aan land kwamen en hun Batavia stichtten. Nu vind je hier nog resten van de vroegere VOC-overheersing terug, zoals het voormalige magazijn en fort. Ook bijzonder zijn de authentieke zeilschepen die in de haven liggen. In het Maritiem Museum krijg je een indruk van hoe het hier in vroeger tijden aan toe ging.

Nationaal Monument

Nationaal Monument Medan MerdekaHet Nationaal Monument is een toren van 137 meter hoog op het Medan Merdaka. Hier hield Soekarno zijn beroemde toespraken. De toren werd ook onder zijn bewind gebouwd, ter ere van de onafhankelijkheid. De toren is ‘s avonds mooi verlicht en vormt een baken van herkenning midden in de drukke stad. Als de weersomstandigheden goed zijn, heb je vanaf het uitzichtpunt op de top (er is een lift) een prachtig uitzicht.

Madurodam in Indonesië

Taman Mini IndonesiaEigenlijk heet het geen Madurodam, maar je vindt hier wel de gebouwen uit heel Indonesië. In Taman Mini Indonesia maak je kennis met de typische architectuur van de verschillende eilanden. Niet op schaal, zoals in het bekende minipark in Den Haag, maar in de vorm van kleine dorpjes, waar je rond kunt lopen om te genieten van de bijzondere bouwsels. Ook mooi zijn de orchideeëntuin, de vogeltuin en het meer in het midden van het complex.

Marine Nationaal Park

Marine Nationaal Park jakartaGrote kans dat je na een paar dagen in Jakarta even wilt bijkomen van alle drukte en hectiek. In de baai van Jakarta vind je het Marine Nationaal Park, dat bestaat uit een aantal koraaleilanden met daartussen de azuurblauwe zee met haar tropische vissen. Hier kun je lekker relaxen tussen de palmbomen, een boottour maken of heerlijk zwemmen. Een oase van rust, ruimte en schone lucht op korte afstand van de metropool!

Taman Fatahillah

taman fatahillah jakartaDit is een mooi plein waaraan je het oude Hollandse stadhuis kunt vinden. Het is in 1626 gebouwd en met behulp van Unesco geheel gerestaureerd, net als veel andere panden aan dit plein. Hier waan je je even in de hoogtijdagen van de Gouden Eeuw. In het stadhuis is tegenwoordig het Jakartamuseum gevestigd.

Tips om jezelf te verplaatsen

taxi jakartaIn het hectische Jakarta is het niet aan te raden om zelf achter het stuur te gaan zitten. In plaats daarvan kun je prima een taxi nemen. Deze zijn lang niet zo prijzig als bij ons, maar je moet natuurlijk wel goed over de prijs onderhandelen met je westerse uiterlijk. Je kunt ook de bus nemen. Bussen hebben vrije banen, waardoor je niet snel vast in het verkeer komt te staan. Voor korte afstandjes kun je trouwens ook prima een fietstaxi nemen. Zo maak je de stad in al haar facetten van heel dichtbij mee! Reis je ook buiten Jakarta, dan kun je goed met de trein reizen. Veel toeristen doen dit, vanwege de mooie vergezichten onderweg en de betaalbare treintickets. Reken wel op lange treinreizen, aangezien Java een groot eiland is.

Goedkoop naar: Jakarta?

Vind jij Jakarta leuk?