Naar New York

Beoordeling: New York

  • Party
  • Weer
  • Eten
  • Cultuur

Onze aanrader: Rome

Populaire bestemmingen


‘I want to wake up in a city…’ Deze beroemde regel kun je waarschijnlijk wel zelf afmaken. Tja, New York. Deze stad der steden heeft op menigeen een magische uitwerking. Wie wil er niet eens naar toe, kun je je afvragen. New York is het centrum van de wereld en als je midden op Times Square staat dan voelt het ook zo. Hier gebeurt het!

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

 Vakantie New YorkHet grappige van New York is ook dat je het al kent, ook al ben je er nooit geweest. New York is zo ontzettend vaak het toneel van films, videoclips, documentaires, fotosessies, dat de stad stevig in ons collectieve geheugen is verankerd. Wanneer je dan toch eindelijk eens die reis naar The Big Apple hebt gemaakt, en je verbaasd over Fifth Avenue loopt, kom je het ene na het andere ‘bekende’ tegen. Natuurlijk: de beroemde winkels, de wolkenkrabbers, Battery Park, Central Park, de metro, het Vrijheidsbeeld, Times Square, Little Italy: alles is even uniek en toch zo bekend.

Logisch dat je dat allemaal weleens in het echt wilt gaan checken. Want al die filmbeelden en foto’s zijn natuurlijk leuk, maar niets kan tippen aan de échte ervaring. Je moet New York niet alleen zien, maar ook ruiken, voelen, opnemen in al je zintuigen.

Bezienswaardigheden in New York

New York stikt van de bezienswaardigheden. Als je hier maar een paar dagen verblijft, zul je keuzes moeten maken. En je weet het: een keuze voor het ene, betekent dat je het andere moet overslaan. Maar laat je vooral niet gek maken. Als jij dat Vrijheidsbeeld wel gelooft en veel liever gaat shoppen, dan moet je dat vooral doen. Want alleen jij bepaalt uiteindelijk wat bezienswaardig is. Om je niet helemaal alles zelf te laten doen, geven we je op deze pagina wel wat inspiratie. Op basis hiervan kun je dan beoordelen of de getoonde bezienswaardigheid iets is wat je per se móet zien bij je bezoek aan New York. De kans is trouwens aanzienlijk dat je nog eens terugkomt na je eerste bezoek aan The Big Apple, dus je kunt ook gewoon wat tot de volgende keer bewaren.

Times Square

Times SquareNa het Vrijheidsbeeld is Times Square, vernoemd naar de eveneens beroemde krant, waarschijnlijk het bekendste beeld van New York. De flitsende neonlichten, de enorme billboards met reclame voor musicals en toneelvoorstellingen, de tickertapes met beurskoersen, de vele gele taxi’s, gillende sirenes en de blauwwitte auto’s van de NYPD, hier komt alles samen. Times Square is een verkeersknooppunt, waar Broadway, bekend van de vele theaters, dwars doorheen loopt. Maar Times Square is natuurlijk veel meer dan alleen een plein, een drukke verkeersroute of een plaats waar je de meeste lichtreclame ter wereld vindt. Times Square staat voor ‘the American way of life’. Voor vrijheid en democratie. En daarmee is het behalve een symbool voor New York ook een symbool voor heel Amerika.

Tot in de jaren negentig was Times Square een gevaarlijke plek waar werd gedeald en waar veel prostituées rondliepen. Gelukkig is de criminaliteit door enkele voortvarende burgemeesters aangepakt, zodat het nu een veilige plek is waar veel toeristen verblijven. Je vindt Times Square ter hoogte van de 42ste straat, niet ver ten zuiden van Central Park. Je kunt vanaf Manhattan gewoon via Broadway in noordelijke richting lopen, dan kom je er vanzelf. Of je stapt in de metro en je gaat er bij Times Square weer uit, dat kan natuurlijk ook.

Ben je met de jaarwisseling in New York, dan kun je rond Times Square een bijzonder schouwspel bijwonen. Hier is namelijk traditioneel ‘the lowering of the ball’, om het nieuwe jaar in te luiden. Reken wel op vele uren wachten en een enorme drukte: zo’n 10 miljoen mensen verzamelen zich met Oud & Nieuw in de stad, dus het is logisch dat je niet met je neus voorop kunt staan. De sfeer is echter geweldig en het is een ervaring die je meeneemt voor de rest van je leven.

Empire State Building

Empire State BuildingHet Empire State Building kreeg een enorme bezoekersstroom te verwerken toen het na de aanslagen van 11 september tegen wil en dank weer het hoogste gebouw van New York werd. Dat bleef het tot aan 30 april 2012. Op die datum overtrof het nog in aanbouw zijnde nieuwe World Trade Center de hoogte van het Empire State Building. Dat laatste is toch al geen kleintje met een architectonische hoogte van 381 meter. Met de antenne erbij is het gebouw zelfs bijna 450 meter hoog.

Het Empire State Building is een populaire attractie. Logisch, vanaf het uitzichtplatform op de 86ste verdieping heb je een geweldig uitzicht over de stad. Reken op lange rijen, die vaak al een blok verder buiten het gebouw beginnen. Als je het Empire State Building wilt bezoeken, is het aan te raden om ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds te komen, wanneer het minder druk is. ‘s Avonds is het uitzicht over de stad met al haar lichtjes en de rechte straten en lanen trouwens onbetaalbaar. Met recht een unieke ervaring. Je kunt ook nog hoger, naar de 102de verdieping, maar daarvoor moet je dieper in de buidel tasten en echt veel maakt het op die hoogte ook niet meer uit.

Wist je trouwens dat er ook – letterlijk – een Nederlands tintje aan het Empire State Building zit? Sinds 2012 verzorgt elektronicaconcern Philips de verlichting aan de bovenzijde van de toren. Deze kan alle mogelijk kleuren aannemen, inclusief combinaties. Zo is de kleur met Valentijnsdag roze en met Kerstmis groen en rood. Regelmatig zijn er speciale kleuren of kleurcombinaties tijdens bijzonders evenementen of gebeurtenissen. Organisaties kunnen ‘verlichtingspartner’ van het gebouw worden, waarbij zij ook één van de dagen van het jaar kunnen claimen om de toren van het gebouw in hun eigen kleuren om te toveren.

Het Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Ellis IslandVoor veel mensen staat een bezoek aan het Vrijheidsbeeld (the Statue of Liberty) wel op het programma bij een citytrip naar New York. Je kunt het Vrijheidsbeeld, dat zich op Liberty Island bevindt, bezoeken met het veer vanaf Battery Park (het zuidelijkste puntje van Manhattan). Je koopt dat tegelijkertijd toegang tot Ellis Island, waar in vroeger tijden immigranten met de boot de Verenigde Staten binnenvoeren. Miljoenen mensen zagen in de afgelopen anderhalve eeuw het Vrijheidsbeeld al van verre en beseften: dit is mijn nieuwe land. Toch was er soms ook verdriet. Een klein percentage van de immigranten werd namelijk de toegang tot het lang geweigerd omdat ze niet in hun eigen onderhoud konden voorzien of omdat ze ziek waren.

Na de aanslagen van 11 september is mevrouw Liberty jarenlang gesloten geweest. Sinds enkele jaren is het weer mogelijk om de steile trappen in het beeld te bezoeken. Voor een bezoek aan de spectaculaire kroon heb je speciale tickets nodig, waarvan er per dag een beperkt aantal wordt uitgegeven. Wil je beslist uitkijken over de baai van New York vanuit de kroon van het Vrijheidsbeeld, dan moet je ‘s ochtends vroeg al bij het uitgiftepunt in Battery Park staan of je kaartje van tevoren reserveren. Reken erop dat een trip naar Liberty en Ellis Island je een ruime halve dag aan tijd kost.

De archieven met de namen van immigranten op Ellis Island (link: http://www.ellisisland.org) zijn trouwens openbaar. Je kunt ze ter plekke doorbladeren of na het aanmaken van een account op internet. Misschien heb jij ook wel familie in de VS!

Central Park

Central ParkHet beroemdste stadspark ter wereld! Met dank aan de vele films die hier een decor vonden voor romantische of spannende scènes. Jaarlijks slenteren (of joggen) zo’n 25 miljoen bezoekers over de paden van het park. Central Park is met zijn 341 hectare acht keer zo groot als Vaticaanstad, de kleinste zelfstandige natie ter wereld. Zeker niet te missen tijdens je Stedentrip naar New York

Fifth Avenue

Fifth AvenueDeze lange laan loopt helemaal van Washington Square in Manhattan, voorbij het Central Park tot aan de Bronx. Fifth Avenue is misschien wel de beroemdste straat van New York. Je vindt hier dure (kleding)zaken en de beroemdste vestiging van de Apple Store ter wereld. Ook het Empire State Building, het Metropolitan Museum of Art en veel andere musea liggen aan Fifth Avenue. De straat leent zich goed voor een wandeling door New York om je te verwonderen aan de winkels, de mensen en de nooit aflatende drukte.

Brooklyn Bridge

Brooklyn BridgeTijdens een trip naar New York brengen velen ook een bezoek aan de beroemde Brooklyn Bridge over de East River. In de eerste jaren na de bouw in 1883 had de brug enige tijd de langste overspanning ter wereld. Die is met 1825 meter vandaag de dag nog altijd indrukwekkend. Er zit ook een klein Nederlands tintje aan de brug in de vorm van een stadszegel met daarop de tekste ‘Eendraght Maakt Magt’.

 

Goedkoop naar: New York?

Vind jij New York leuk?